Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls bibliotekarier boktipsar del 2: En läsfrämjare väljer brett

/

Han är en läsfrämjare på bred front.
Han har arbetat hos En bok för alla, drivit fram arbetsplatsbibliotek, uppmuntrat pappor att läsa högt och sett till att äldreboenden får boklådor.
När biblioteksassistent Kent Eriksson väljer sommarböcker är det också över ett brett spektrum.

Annons

Många har mött honom inom läsfrämjande projekt som Läsbryggan, En bok för alla och Läs för mig, pappa. Eller kanske på något av kommundelsbiblioteken, där han arbetar eller har arbetat. Och som många andra älskar han småbiblioteken som blir små kulturcentrum ute i sina stadsdelar och bygder, med inte bara böcker utan allt från föredrag, utställningar och teaterföreställningar till hjälp med datorutskrifter och kopiering.

– Biblioteksfilialerna ska vara nätverk för folk där de är; de är ett bra sätt att nå människor. För mig är det viktigt att hjälpa till med att hitta rätt bok, inte minst till sökande och osäkra långtagare och locka till läsning för ovana läsare, säger han.

När man tipsar alla möjliga människor om läsning är det en fördel att själv vara alläsare, och det är Kent Eriksson. Inte minst var det åren hos En bok för alla, med sin breda utgivning, som gav honom impulser utöver arbetarlitteraturen och de stora berättarna.

Jean-Paul Didierlaurents "Mannen som läste högt på 6.27-tåget" handlar till exempel om en kille som lever ett torftigt liv, ensam med en guldfisk, och arbetar i en papperskross som mal ner böcker. Men innan böckerna förstörs river han alltid ut några sidor ur dem och läser dem högt på tåget. Passagerarna har vant sig men det medför att han blir inbjuden till ett litteratursällskap, hittar en dagbok på USB-minne och kommer ut på äventyr.

– Det är en skröna, en arbetslivsskildring och en hyllning till läsandet, säger Kent Eriksson.

Till sommarens tungviktare har han valt Mattias Gardells "Raskrigaren", som bygger på intervjuer med seriemördaren Peter Mangs. Här berättar Mangs ingående hur han gjorde och vad han tänkte på, och boken behandlar också hur samhället på den tiden tänkte bort att morden kunde ha rasistiska motiv. Gardell går också noggrant igenom den rasistiska rörelsen i både Europa och USA.

– Vissa kapitel är lite tjatiga men han har gjort ett gediget jobb. Det är det mest fascinerande jag har läst i år, säger Kent Eriksson.

Han är också mycket förtjust i berättelser med stark naturkänsla. Kerstin Ekmans "Hunden" börjar under en gran med "en liten grå", som visar sig vara hunden som har rymt från husse och matte och är ute på egna äventyr.

– Den berättar själv vad den ser och känner under de dygn den är borta. En udda och mycket fin bok skriven ur ett djurs perspektiv, säger Kent Eriksson.

Från novellens koncentrerade berättarvärld kommer Sven-Olof Karlssons "Västmanland", med en novell utifrån varje kommun i landskapet. Där är skogsbranden i Sala, en butik i Kungsör där någon tagit sitt liv, i Arboga en "fosforfälla" där alkemister experimenterat för länge sedan.

– Ofta finns där något historiskt som han broderar ut, men också något allmänmänskligt som relationer eller ekonomiska problem, säger Kent Eriksson.

Han tycker att både barn och vuxna har glädje av Lars Klintings bilderbok "Örjan - den höjdrädda örnen". Örjan är flygrädd men blir kompis med den lilla kungsfågeln som hjälper honom.

– Det handlar om vänskap och om att en liten kan hjälpa en stor, säger Kent Eriksson.

Roy Jacobsens "De osynliga" äger rum på en ö i Nordnorge. Trots isoleringen och det hårda arbetet växer dottern Ingrid upp till en kunnig och klok matriark för en storfamilj, och här finns en stark känsla för naturen, det karga, det som är nödvändigt för att överleva.

– Jacobsen skriver en bladvändare men med fördröjningsmekanism: man vill spara lite. Det var fantastiskt att upptäcka en så bra författare när man trodde att man hade pejl på det mesta, säger Kent Eriksson.

Läs fler boktips: Liv som går sina egna vägar

Böcker att sluta cirklarna kring

Mer läsning

Annons