Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls bibliotekarier sommartipsar: Vuxenserier och vardagsliv i andra kulturer

/
  • Det finns ett speciellt lugn i att läsa en bok, tycker Mats Lind. – Plötsligt märker man inte längre att man läser utan men sitter och tänker och reflekterar själv, säger han.

Mats Lind är, efter decennier som bibliotekarie i Bosvedjan, en lokal kulturprofil där.
Både barn och vuxna känner honom. Och i årets sommarboktips är det bland annat serier för vuxna han slår ett slag för.

Annons

Förskolebarnen möter honom. Skolbarnen kommer till honom och ber om boktips. Och då blir det en vana att göra samma sak som vuxen, som förälder, som pensionär. Ett stadsdelsbibliotek är en väldigt nära kulturell gemenskap.

– Jag har sett flera generationer nu. Här är barnen barn, inte skolelever: biblioteket är en plats för personlig utveckling, man lånar de böcker man gillar och vad man än väljer så är det en väg in i litteraturen, säger han.

Själv har han just i år noterat att serieboksutgivningen tycks genomleva en renässans, både för barn och vuxna. Medan den svenska vuxenserien har tradition av att vara humoristisk och naivistisk är den centraleuropeiska stilen mycket konstnärligt välarbetad. Och den är allt annat än banal - tvärtom kan man i serier skildra en historia i flera lager genom att bilderna kan ge en tolkning, texten en annan. Språket är koncentrerat, liksom poesins, fast av ett helt annat slag.

Mats Lind tycker om den italienska serien om Dylan Dog, som även tar upp svåra ämnen.

– Huvudpersonen är en Sherlock Holmes-typ som tar sig an svårlösta fall, och ofta har något övernaturligt hänt. I "Mater Morbi" hamnar han på sjukhus och man får se vad som händer när någon får en sjukdom och inte blir frisk. Mater Morbi är en demon som plågar de sjuka och leker med dem som med dockor, säger han.

Boken la till och med nytt bränsle på dödshjälpsdebatten när den kom. I Hugo Pratts "Corto Maltese i Etiopien" är hjälten av annat slag; en globetrotter och äventyrare, utan fast punkt och fasta lojaliteter men agent för det goda och för England.

– Det äger rum under tidigt 1900-tal och handlar om småpolitik som är en del i storpolitiken mellan stormakter. Även om människor av olika folkgrupper kan bli stridskamrater visas här tydligt hur bundna folk är i sina kulturer och det är ju jätteaktuellt, säger Mats Lind.

För att få till riktigt märgfulla äventyr åker författare gärna bakåt i tiden, och definitivt måste man göra det för att skapa romantik kring strid och dödande. Men i "Thorgalkrönikan - vikingen från stjärnorna", en episk äventyrsserie som startade på 70-talet, handlar det också om annan romantik.

– Huvudpersonen är en vikingason som egentligen är av utomjordiskt ursprung och det är lite kul att det handlar jättemycket om romantisk kärlek. Redan i början hittar han sitt hjärtas kärlek; sedan gör han allt han gör för henne.

– Om man gillar fantasy som Game of Thrones borde man gilla den här. Det är samma miljöer, strider och action och samtidigt också en sorts moraldiskussion. Och bra tecknat.

Av traditionella romaner valde han att tipsa om Liu Zhenyuns "Ett ord i rättan tid".

– Författaren gäller för att vara humorist, men egentligen är boken deprimerande för han visar hur svårt det är att kommunicera och förstå varandra i alla relationer, hur mycket som går åt pipan. Men det är väldigt kul att få en inblick i Vardagskina. En riktig höjdare, säger han.

I hans utvalda deckare får man också inblick i ett annat land, i kommissarie Montalbanos Sicilien.

– Det är inte som hos de säkra amerikanska poliserna utan lite taffligt och mycket känslor; det är bråk, kvinnohistorier, pengar, makt och allt som skapar känslor. Kommissarien vill verkligen göra samhället bättre och sitter hemma och tänker ut lösningar på problemen, som Sherlock Holmes,

– Och så är det mat med hela tiden. Man får lust både att äta den och att åka till Sicilien, säger Mats Lind.

Läs boktips från förra sommaren:

Olika platser i tid och rum

Böcker att sluta cirklarna kring

Läsning för skilda sinnesstämningar

Mer läsning

Annons