Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende och anhöriga kritiska till neddragningen på Skottsundsbacken: "Man känner sig otrygg"

Beslutet att dra ner på nattpersonal på äldreboenden gör boende och anhöriga oroliga.
Ingen information har kommit från ansvariga till de berörda. Nu kräver de ett möte, för på måndag införs minskad nattbemanning.

Annons

– Det ska dras in på personal så det blir en som går på tre avdelningar på natten. Hur ska den människan hinna med det och hur länge ska vi vårdtagare behöva vänta om det händer någonting. Det är fruktansvärt. Det går inte att hinna med 39 människor på en natt, det finns ingen möjlighet.

Det säger 90-åriga Ulla-Britt Wallin som sedan ett år tillbaka bor på en av de avdelningar som berörs av neddragningarna.

– Man blir otrygg och känner sig påverkad utav allt elände.

Samtidigt prisar hon personalen som arbetar på boendet. 84-årige Göran Hallgren instämmer. Han förstår inte heller hur en person ska klara av arbetet ensam.

– Bara i måndags natt var det 23 larm från min avdelning där det är 13 personer.

Han känner sig förtvivlad, maktlös och överkörd.

– De som bestämmer har varit här på boendet men de tillfrågar inte oss.

Även anhöriga känner sig överkörda.

– Jag kräver ett möte med beslutande personer. Det står att det ska vara trygg vård och omsorg, är det anhöriga som ska stå för det nu? undrar Monica Hallgren, Göran Hallgrens sonhustru.

Hon har själv jobbat tidigare på Skottsundsbacken och förstår hur stressigt det blir för personalen

– De flesta gamla blir oroliga nattetid. Får de inte hjälp när de behöver gå på toaletten kanske de kissar i sängen och då tar det ännu längre tid när personalen kommer tillbaka från någon annan avdelning.

Hennes svärfar Göran Hallgren har hjärtflimmer och diabetes. Blodsockret blir både för högt och för lågt och då kan han bli både förvirrad och arg när han vaknar på natten.

– Ser han inte personal då ringer han till oss mitt i natten. Den här förändringen skapar oro för oss alla, personal, boende och anhöriga.

Göran Hallgren tycker att det är tungt nu.

– Det här är sista avdelningen vi är på, sista stationen. Det borde vara tryggt.

Läs också: Personalen orolig och riskanalysen är inte klar.