Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boendebrister anmälda enligt lex Sarah – "rädsla för bestraffning"

Ånge kommun har gjort en lex Sarah-anmälan gällande avvikelser vid ett av sina boenden.

Annons

Enligt anmälan så rör bristerna bland annat bemötande och kommunikation mellan vårdgivare och brukare, och där en av händelserna bedöms ha fått en "rädsla för bestraffning" som konsekvens.

– Tyvärr så visar vår utredning att det kan ha upplevts så och att det då fanns många led där vi behövde förbättra oss, säger socialchef Katarina Persson.

Samma boende har tidigare varit anmält för sin attityd mot brukare, men enligt socialchef Katarina Persson så är den nu till grund liggande händelsen inte alls lika grov och någonting som man jobbat med under en längre tid.

– Från juni till nu har det skett en stor skillnad, men det har skett en avvikelse och då är vi skyldiga att anmäla, säger socialchefen.

Bifogat anmälan finns en lista med tio åtgärdspunkter som har vidtagits eller planeras för att undvika att liknande händelser återupprepas. Bland dessa nämns bland annat genomförande av en kvalitetsrevision och stöd i form av extern handledning.

Om detta sedan anses tillräckligt för att Socialstyrelsen ska avsluta ärendet utan krav på ytterligare åtgärder får framtiden utvisa.

– Vi har i all fall ett mycket bättre samarbete vid boendet i dag, bedömer Katarina Persson.

Rättelse (15:47): I en tidigare version av texten stod det lex Maria i rubriken, vilket var felaktigt. Anmälan är, precis som det står i texten, en lex Sarah.