Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bofrågan: Att köpa eller inte köpa

Priserna faller på villor och bostadsrätter. För den som ska köpa en bostad i dag är det förstås positivt men för säljaren är läget besvärligare.

Försäljningen tar längre tid, det är osäkrare än tidigare vad du får för pris och den som säljer måste i de flesta fall skaffa sig någon annanstans att bo. Så bind helst inte upp dig för en ny bostad innan den gamla är såld.

Och räkna inte för snävt när du går igenom vad din ekonomi tål och håll dig till det. Normalräntan på ett bostadslån ligger snarare mellan 5 och 7 procent än de senaste årens extremt låga räntor.

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik har bostadspriserna rasat med omkring 10 procent i oktober. Det innebär att man nu är nere på prisnivåer som gällde i slutet av 2006.

– Men man ska inte se sitt bostadsköp som en investering. Priserna på bostäder kan gå både upp och ned. Det är ditt behov som ska styra, säger Ylva Yngvesson, familjeekonom på Institutet för privatekonomi på Swedbank.

Eftersom trycket på bostadsmarknaden i dag inte är lika starkt som tidigare kan den som ska köpa bostad ta längre tid på sig att fundera. Tidigare var man i princip tvungen att fatta sitt beslut redan i hallen på visningslägenheten för att kunna hänga på i budgivningen.

– Nu kan köparen ta längre tid på sig att undersöka och värdera ett objekt, konstaterar Yngvesson.

Och ska man sälja och köpa en annan bostad spelar sjunkande priser en mindre roll. Sjunker priset på den bostad du ska sälja har troligen priset sjunkit också på den du funderar på att köpa. Det är mellanskillnaden som har störst betydelse.

– Det svåraste är när man kommit in på bostadsmarknaden sent i ett sådant här skede. Om man tvingas sälja är risken för att bli stående med lån kvar större förstås ju senare man köpt sin bostad i en prisuppgång och om den egna kontantinsatsen är liten, konstaterar hon.

Det kan påverka din ekonomi negativt i åratal framöver. Och med den våg av varsel som just nu härjar riskerar många både jobb och bostad.

– Risker finns alltid och det vore bra om man drog lärdom av dem och inte tar i alltför mycket. Att låna på 100 procent på huset och dessutom tro att man kan låna till en bil är inte realistiskt, menar Yngvesson.

Vilka råd vill hon då ge köpare respektive säljare på bostadsmarknaden i dag?

– Ska man köpa en större och dyrare bostad kan det vara bra att prova hur ekonomin blir med en högre bostadskostnad. Och sparar man dessutom den beräknade mellanskillnaden så har man fått ihop till en större kontantinsats.

För en rejäl kontantinsats är bra. Då slipper man de dyra topplånen.

Att försäkra sig mot arbetslöshet, sjukdom och dödsfall och vara medlem i en a-kassa skyddar också mot större avbräck i betalningsförmågan.

Som säljare bör man se till att få bostaden såld innan man skriver på för en ny eller skriva in i köpekontraktet villkor för försäljningen av den gamla bostaden. I dag går det också att försäkra sig för dubbla bokostnader under en viss tid. Eller sätta tillträdesdagen för den nya bostaden längre fram i tiden.

Om man redan bokat en bostad i nyproduktion och priset på den gamla bostaden blir lägre än väntat bör man räkna på vilket alternativ som blir minst negativt – ta större lån om man har råd eller bryta kontraktet och betala skadestånd.