Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin: Det är dags för Stefan Löfven att dumpa Miljöpartiet

Ingen kan som Stefan Löfven tala sig varm för samarbete över blockgränsen. Problemet är bara att han i nästa andetag totalt dömer ut, närmast idiotförklarar, de partier han säger sig vilja samarbeta med.

I riksdagens partiledardebatt talade statsministern i sitt anförande om att det är dags att lägga partiprestigen åt sidan och börja dra åt samma håll, detta för att försöka lösa den akuta flyktingskrisen. Det låter bra och den här ledarsidan delar den ambitionen. Men vill man bygga förtroende och sträcka ut handen över blockgränsen så kanske man kan försöka vakta sin tunga.

Jag är inte diplomat, men jag tänker mig att det någonstans i grundkursen på Utrikesdepartementets utbildningsprogram för blivande diplomater står att man inte ska gå in för att aktivt skapa dålig stämning eller förlöjliga motparten vid en förhandling. Det är tydligt att inte heller Stefan Löfven är diplomat.

Ett samarbete över blockgränsen förutsätter att samtliga parter är beredda att både ge och ta. Har man inställningen att den andra parten helt och hållet ska överge sina positioner och okritiskt ansluta sig till mina ståndpunkter, så kommer inget konstruktivt att ske. Tyvärr har "samarbetsregeringens" inviter om samarbete allt som oftast sett ut just så.

På debattplats i Expressen visar två föredettingar – Lars Stjernkvist (S) och Sven-Otto Littorin (M), båda har tidigare varit partisekreterare i respektive parti – att det är möjligt för S och M att hitta gemensam mark för att åtminstone börja möta dagens stora utmaningar. På något sätt är det talande att det krävs politiker som inte längre är aktiva i rikspolitiken för att kunna sätta sig ner och skriva ner några punkter där de är överens i stället för att betona skillnader. I riksdagen är det fortfarande "käbblet", för att använda Löfvens ord, som dominerar.

Den borgerliga oppositionen har trots Decemberöverenskommelsens fall i fredags visat att den inte vill kasta ut Sverige i kaos genom att fälla regeringen. Medan Kristdemokraterna satsar på full konfrontation med regeringen – i går föreslog partiledaren Ebba Busch Thor att en gemensam budgetmotion från Alliansen ska läggas redan nästa år – så öppnar Folkpartiet för samarbete över blockgränsen. I sitt anförande sa Folkpartiets ledare Jan Björklund:

– Politisk konfrontation har sin tid, samförstånd har sin. Den politiska kris Sverige står inför kräver att vi samarbetar.

Han följde upp detta med att poängtera att ett sådant samarbete skulle underlättas av att Socialdemokraterna vänder sig bort från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Sett ur en borgerlig synvinkel överraskar det inte. Det är ingen hemlighet att främst Vänsterpartiet men i vissa frågor också Miljöpartiet driver en politik som står i bjärt kontrast till Alliansens. Det kan förvisso tyckas bakvänt att börja med att utesluta partier om man söker samarbete, men historien visar att socialdemokratiska minoritetsregeringar har haft lättare att göra upp över blockgränsen än dagens koalition mellan S och MP.

Därför skulle en regeringsombildning där MP hängdes av kunna vara ett första steg för Löfven att visa att han söker samarbeta i handling och inte bara i tal.