Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BOHLIN: En vitamininjektion för Västernorrlands näringsliv

Örnsköldsviksprofilen Nicklas Nyberg, ägare av Nybergs Fastigheter och Förvaltning, meddelade på en presskonferens sina planer för Vivstavarv i Timrå.

Ännu är allt lite löst i kanten, men huvudinriktningen är att försöka etablera Vivstavarv som ett datacenter. Intresse ska finnas både från nationella och internationella aktörer. Andra planer finns också, till exempel ska det ha förts diskussioner med ett bryggeri men de gick i stå.

Det är förstås positivt att det gamla industriområdet nu kan göras om och föras från industrisamhället in i informationssamhället. Industriproduktionen är fortfarande viktig för Västernorrlands näringsliv, men om en ytterligare expansion kan ske inom IT-sektorn – ett område där vår region redan ligger långt framme – så är det förstås positivt.

Då inget ännu är spikat och klart – inga etableringar är ännu färdiga – så är det svårt att beräkna värdet av den investering som Nyberg gör, men att det kommer att bli en viktig satsning i Timrå är inte att sticka ut hakan för mycket.

Timrå har upprepade gånger prisats för sitt goda företagsklimat – till exempel har Svenskt Näringsliv korat Timrå som den kommun i Norrland som har det bästa företagsklimatet – vilket förstås är positivt när företag ska etablera sig. För datacenter är det också viktigt att energiförsörjningen är stabil och tillgången till billig el är god. Ska satsningar som denna bli lyckosamma så måste också en bred och blocköverskridande lösning på energipolitiken till så att inte elpriset skjuter i höjden som en följd av kortsiktig energipolitik.