Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BOHLIN: Höjs broavgiften måste vi göra motstånd

Intäkterna från Sundsvallsbron visar sig nu vara lägre än förväntat. Detta enligt siffror som SVT Västernorrland tagit del av. I den ursprungliga kalkylen räknade Trafikverket och Transportstyrelsen med att bron skulle betalas av på 36 år. Om intäkterna inte ökar så kommer det nu i stället att ta 50 år.

Det finns alltså en risk att Trafikverket kommer att känna sig tvungna att höja avgiften för att kompensera för de lägre intäkterna, även om något sådant inte har meddelats.

Det kan vi Sundsvallbor inte acceptera. Dels är det feltänkt från första början att kommuner ska vara med och finansiera infrastruktur i det nationella vägnätet. Dels så var det till en början sagt att bilister från Sundsvall skulle slippa att betala broavgift, något som Trafikverket sedan backade från.

Har Trafikverket gjort kalkyler som inte håller så är det faktiskt deras problem. Då får Trafikverket hitta pengar någon annan stans för att fylla hålen. Det är inte rimligt att Sundsvallsborna som redan betalar bron dubbelt upp – via både skattsedeln och avgifter – ska läggas på ytterligare börda för att använda bron.

Höjs avgiften för att köra över bron så är risken att än fler kommer att ta vägen genom stan, vilket inte är önskvärt ur flera aspekter.

Det är dåligt ur miljöhänsyn. Luften i Stenstan har länge varit dålig, tills tor del på grund av den stora mängden trafik som varje dag körde genom stan. Mätningar visar att luften har förbättrats sedan bron togs i bruk. Att åter driva trafik från bron och in genom stan vore därför förödande.

Det är också dåligt ut stadsplaningssynpunkt eftersom målsättningen är att minska trafiken genom stan, bland annat genom att smalna av gamla E4 förbi kasinot. Något som kommunfullmäktige beslutade i måndags.

När Sundsvalls kommun fattade beslutet att medfinansiera brobygget med 250 miljoner kronor så var det inget tal om att Sundsvallsborna skulle behöva betala avgift för att använda bron. Hade det legat på bordet redan från början är det mycket möjligt att kommunen hade fattat ett annat beslut.

Nu ska vi inte ta ut något i förskott, men om Trafikverket nu skulle få för sig att ytterligare höja avgifterna måste Sundsvalls politiker och medborgare sätta sig till motvärn.