Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin: Kulturen behöver inte MP:s ideologiska pekpinnar

Miljöpartiet har bestämt sig för att skaffa en kulturpolitik. Det är välkommet eftersom partiet sedan valet ifjol besitter kulturministerposten. Man hade förstås kunnat önska att tågordningen hade varit den omvända – först en politik sedan en ministerpost – men nu är det som det är.

I veckan publicerade MP:s kulturpolitiska grupp ett program som landar i tolv förslag. En del är gammal klassisk miljöpartipolitik (kritik mot BNP-måttet och tillväxt, till exempel) annat är mer vällovligt, som att utöka public service uppdrag till att "täcka lokal nyhetsbevakning i ett bredare perspektiv."

Naturligtvis har MP också hittat något nytt de vill beskatta, det vore väl inte rödgrön politik annars, denna gång är det bredband och internetuppkoppling som ska beskattas.

Mest anmärkningsvärt är ändå Miljöpartiets uttalade önskan att politiskt styra kulturen och landets kulturinstitutioner. Ut åker de självbestämmande institutionerna om MP får bestämma och in kommer i stället politiska pekpinnar. Som Expressens kulturchef Karin Olsson uttryckte det, MP vill göra kulturen till "en ideologisk uppfostringsanstalt." Det ska till exempel genomföras "en fortbildningsinsats i intersektionalitet och postkoloniala teorier för alla styrelser och all personal inom kulturinstitutionerna."

I ena punkten skriver den kulturpolitiska gruppen om det negativa med att mäta och utvärdera kultur enligt de metoder som brukar sammanfattas med namnet New public management. I nästa punkt så kräver man just mätning och utvärdering, det är bara en annan ideologisk måttstock som ska användas. I stället för att försöka mäta nyttan av kultur så ska man nu eftersträva exakt representation genom "positiv särbehandling, kvotering och jämlikhetsdata". I programmet skrivs: "Kvantifierade mångfaldsmål ska sättas upp, med sanktioner och konsekvenser från huvudmän om målen inte uppnås."

I MP:s värld vet politikerna tydligen bättre än de professionella i kultursfären hur verksamheten ska utformas. Det är bara hoppas att kulturminister Alice Bah Kuhnke har vett nog att strunta i det egna partiets förslag till ett kulturpolitiskt program. Om inte bör statsminister Stefan Löfven snarast se till att Kulturdepartementet får en ny chef.