Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin om den rasistiske polischefen: Polisens värderingar får inte bara vara fina ord

”Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.”

Den formuleringen återfinns i en jobbannons som ”Chef till utredningsgrupp vid LPO Södra Ångermanland” som just nu ligger ute på polisen hemsida. Det är samma typ av tjänst som den famöse polischefen som på senare tid uppmärksammats för sina rasistiska och hatiska uppdateringar på sociala medier har.

Hur är det möjligt att erbjuda honom en chefstjänst?

Mycket har skrivits om polischefens agerande. Mindre fokus har det blivit på de chefer i Västernorrland som har befordrat honom till chef. Visst är yttrandefriheten långtgående i Sverige. Och den omfattar förstås även personer som arbetar inom polismyndigheten. Som min kollega Sofia Mirjamsdotter formulerade det i en ledare i torsdagens ST: ”Vissa yttranden kan vara olämpliga även om de inte är olagliga.”

Så mot bakgrund av paragrafen som citerades i inledningen, hur är det möjligt att erbjuda honom en chefstjänst? Här har Kenneth Bergquist, chef för polisområde Västernorrland, och andra som var delaktiga i rekryteringen fortfarande en del att förklara.  

Särskilt då mannens agerande inte heller har varit obekant inom polismyndigheten. Svenska Dagbladet, som var först att skriva om fallet, visar att polisledningen i länet har uppmärksammats på mannens beteende redan innan det blev omskrivet i media. Kolleger till mannen ska ha känt till både hans åsikter och hans vilja att uttrycka dem på sociala medier.

De värderingar som polismyndigheten ger uttryck för får inte bara vara innehållslösa floskler som används i högtidssammanhang.

Vi har en stark arbetsrätt i Sverige, så jag förstår om det inte går att avskeda en person för åsikter de uttrycker som privatperson. Det är kanske inte heller önskvärt. Men han kan omplaceras. Och det är banne mig inte rimligt att en person med en så uppenbar brist på omdöme och som saknar värderingar som, åtminstone på pappret, omhuldas av myndigheten befordras och ges en arbetsledande ställning

Polisens agerande kan här jämföras med Sollefteå kommuns efter att dess skolchef sagt till en ordningsvakt att han ska använda sin makt som chef åt att se till att vakten aldrig får ett jobb i kommunen igen. Skolchefen fick raskt lämna sin tjänst efter en överenskommelse med kommunen. Men polischefen sitter kvar trots att hans yttranden är värre eftersom de går stick i stäv med myndighetens värderingar.

Jag tycker formuleringen som återges i inledningen av den här texten är utomordentlig. Den sätter fingret på det centrala. Lika behandling och en respekt för alla människors lika värde är ”en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället.”

De värderingar som polismyndigheten ger uttryck för får inte bara vara innehållslösa floskler som används i högtidssammanhang. De måste genomsyra hela verksamheten. Annars är de poänglösa.