Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin om förslaget om regionindelning: Resultat är det enda som räknas

Som förväntat så föreslår indelningskommittén en norrländsk region bestående av de fyra nordligaste länen (Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten).

I tv-inslaget ovan kan du se presskonferensen där förslaget presenterades.

Till ytan talar vi alltså om en jätteregion med ett befolkningsunderlag på närmare en miljon människor.

Fördelarna med en större region är uppenbara. Främst handlar det om de stordriftsfördelar som finns. Till exempel en gemensam administration, ett regionfullmäktige i stället för fyra landstingsfullmäktige samt ökad samordning av vården. Tanken är också att regionerna ska få ta över mer av ansvaret för den regionala utvecklingen från staten.

En förhoppning, med god potential att förverkligas, är också att den norrländska rösten ska börja ljuda starkare i debatten. Att Norrland talar med en röst är en styrka när det kommer till förhandlingar och dylikt. Nu tror jag inte för en sekund att det kommer att gå smärtfritt att få mer än halva Sverige att enas om vad som är bäst för regionen som helhet. Givetvis kommer det att finnas olika intressen inom regionen mellan dess olika delar. Tar vi infrastrukturfrågorna som exempel så lobbas det i dag hårt från Norrbotten för en förlängning av Botniabanan norrut medan vi här i söder oftare lyfter behovet av ett dubbelspår på ostkustbanan från Härnösand till Gävle.

Läs mer: Nya Sverigekartan presenteras med storregioner.

Precis som det går att se fördelar med en regionbildning så går det att se nackdelar. Tanken med att dela in det offentliga i tre nivåer – stat, landsting/region och kommun – är att besluten ska fattas så nära de berörda medborgarna som möjligt. Den nya mellannivån, den norrländska storregionen, kommer här att föra makten längre bort från medborgarna i Norrland än vad dagens landsting gör. Region Norrland blir till ytan större än många länder i Kontinentaleuropa.

Dessutom kan man framföra en berättigad kritik mot hela regionbildningsprocessen: Det är väldigt tydligt att det inte har handlat om något som kommer underifrån, från medborgarna, utan att det är ett diktat från regeringen.

Chatt: Här kan du tycka till om regionfrågan

Samtidigt, hur många har ens en välgrundad åsikt om hur samhället bör vara organiserat? Det vi som medborgare främst vill är att det offentliga ska finnas där och leverera när vi behöver det, oavsett om det handlar om att erbjuda rätt vård, en bra skola till våra barn eller en äldreomsorg värd namnet.

Att det inte finns någon folklig mobilisering under parollen "Ja till Stornorrland" är inget större problem så länge medborgarna faktiskt upplever att den nya regionindelningen leder till att samhällsservicen förbättras. Det är till syvende och sist det enda som betyder något.

Mer om regionindelningen:

TV: Utredarna: "Dagens indelning asymmetrisk och orättvis"

Beskedet: Här är nya norrländska regionen

Läs även: Från "äntligen" till "mycket negativ" – så tycker Medelpads politiska höjdare om regionindelningen

Socialdemokraterna i Västernorrlands ordförande Eva Sonidsson (S): "Nu kan vi lägga frågetecknen bakom oss"

Örnsköldsviks kommunalråd Glenn Nordlund (S): "Jättebra, men mycket jobb återstår"

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S): "En rimlig konstruktion"

Hans Hedlund (C), oppositionspolitiker i landstinget: "Nu blir vi en spelare att räkna med"

Enkät: Sundsvallsborna om regionförslaget: "Större idioter än vad man trodde"