Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin: På studieresa i paradiset

Just nu befinner sig en delegation från Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall – ordförande João Pinheiro (S), Ina Skandevall (L), Hans Zetterkvist (V) och Christin Strömberg som har fungerat som samordnare för projektet – på den afrikanska ön Zanzibar i Tanzania.

Ett lockande drömresmål för många vintertrötta Sundsvallsbor.

Sundsvallsdelegationen har ansökt om pengar till resan från Swedish International Center for Local Democracy (ICLD) med syftet att "genom möten ge förutsättningar för en ömsesidig utveckling genom att lära om varandras förutsättningar och kulturer." Samt för att "öka sina förutsättningar att bättre bidra till förbättrade levnadsvillkor för befolkningen, i första hand genom att verka för en förbättrad utbildningsmiljö för barn och ungdomar, och utvecklade former för ungdomsdemokrati."

Det är förstås vällovligt att Sundsvalls kommun vill åka till Zanzibar och byta erfarenheter, men nog kan det sticka i ögonen att flera av nämndens ledamöter reser till ett semesterparadis samtidigt som eleverna i Sundsvalls skolor inte ens får vikarier när deras lärare är sjuka. I fjol infördes nämligen ett vikariestopp i Sundsvall efter att budgeten var på väg att spräckas.

Sundsvall placerar sig sällan särskilt bra när skolresultat mäts eller när olika intresseorganisationer rankar de bästa skolkommunerna. Detta fastän vi i Sundsvall satsar förhållandevis mycket pengar på skolan jämfört med många liknande kommuner. Det går att ifrågasätta om en vecka på den afrikanska östkusten är det bästa sättet för nämndens ledamöter att använda sin tid för att förbättra Sundsvalls skolor. Vi är förvisso inte vidare bekanta med skolsystemet i Tanzania, och mer specifikt på paradis-ön Zanzibar, men vi hoppas förstås att João Pinheiro och de andra i Barn-och utbildningsnämnden kommer hem med nyvunna insikter om hur Sundsvalls skolor ska kunna prestera bättre i framtiden.