Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin: Som politiker kan man inte uttrycka sig hur som helst

Generellt sett tycker jag att man ska ha överseende med att människor ibland säger ogenomtänkta saker eller använder ett slarvigt språk. Av människor som har språket som sitt arbetsverktyg tycker jag dock att man måste kunna ställa högre krav. Det kan gälla till exempel journalister eller politiker.

Det är inte för mycket begärt att förvänta sig av politiker att de uttrycker sig genomtänkt, särskilt när det handlar om arvoderade politiker som ägnar sig åt politik på heltid. Därför är det beklämmande när Socialnämndens ordförande i Timrå, Per-Arne Frisk (S), kallar ett modulboende för flyktingar i Bergeforsen för en "negerby". Frisks förklaring är att han inte hittade rätt ord. Det är uppenbart. Mindre klart är varför han valde det förmodligen mest olämpliga ordet av alla som dök upp i hans skalle.

Läs mer: Per-Arne Frisks (S) nya snedsteg – kallade modulboende för "negerby".

Frisk bad nu förvisso snabbt om ursäkt för sitt uttalande och saken är kanske därmed ur världen. Samtidigt går det inte att bortse från frågan hur dessa grodor ens kan komma hoppandes ur munnen i första läget.

Läs mer: Kallade modulboende för "negerby" – nu ber Per-Arne Frisk (S) om ursäkt.

Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet, säger till SVT Västernorrland att Frisk hade uteslutits ur partiet om han hade varit Sverigedemokrat.

– Man har ju den här nolltolerans-policyn mot rasism i Sverigedemokraterna som gör att sådana här uttalandet inte tillåts, säger Bolin.

Nu ska man komma ihåg varför SD har tvingats införa en sådan policy: SD är ett parti som har sina rötter i den nynazistiska myllan. Partiet har länge försökt distansera sig från sin mörka historia och partiet måste därför vara extra noga med att ta avstånd från medlemmar som uttrycker sig rasistiskt. I alla fall så länge den som utesluts är att betrakta som ett bondeoffer. För man ska minnas att också högt uppsatta Sverigedemokrater har kunnat agera och yttra sig oförsiktigt utan att det har fått några direkta följdverkningar.

Ett annat exempel som har uppmärksammats på senare tid är när Lennart Matikainen, som medverkar som relationscoach i TV4-programmet "Skilsmässohotellet", kallar ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn" och skriver "ut med packet" på Facebook. En person som har till yrke att få relationer att fungera torde ha som ett stående råd till sina klienter att vara varsam med vilka ord man använder, detta för att inte såra eller ytterligare försämra en redan dålig relation. Men själv slänger han sig med kränkande och nedsättande omdömen om andra människor. Obegripligt.

I sammanhanget är det mer oskyldigt att Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Sundsvall, João Pinheiro (S), på sin blogg i veckan skrev: "Man säger att vi får de politiker vi förtjänar… Men vad har vi gjort för att förtjäna Moderatpolitikern Elin Nilsson?" Pinheiro får förstås tycka vad han vill om den politik som Nilsson och Moderaterna bedriver, men det är mer klädsamt när det är de politiska uppfattningarna som kritiseras i stället för motståndaren som person.

Pinheiro har nu ändrat i sitt inlägg och tagit bort kritiken som riktar sig direkt mot Elin Nilsson. Det är bra, men precis som med Per-Arne Frisks uttalande så undrar man varför han skrev det till att börja med.