Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohlin: Vårdpersonal måste få skälig lön för sitt jobb

Landets sjuksköterskor har tröttnat på att ställa upp och jobba för låga löner. Det gäller i landet i stort så väl som här i Västernorrland. I förra veckan skrev jag på ledarplats om att de nyutexaminerade sjuksköterskorna från Mittuniversitet ratade landstinget Västernorrland och att landstinget märkligt nog inte ens försökt locka dem att stanna i länet.

En dryg vecka senare har situationen på Sundsvalls sjukhus förvärrats ytterligare. På tisdagen kunde ST berätta att 25 av 34 anestesisköterskor sagt upp sig efter missnöje med den lön och de arbetsvillkor som landstinget erbjuder.

– Det kanske blir så illa att man bara kan hålla på med akutverksamhet och bara operera det mest nödvändiga, sa Jessica Vestlund som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Västernorrland.

I veckan kunde Sveriges Radio också berätta om att kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor skjuter i höjden i samtliga landsting. I fjol ökade kostnaderna med över 90 procent och ökningen fortsätter i år. Allt fler sjuksköterskor säger upp sig från landstingen för att i stället ta anställning i bemanningsbolag.

Den löneökning som ett sådant byte av arbetsgivare i ett svep ger är mer än vad många års troget slit i landstingens regi skulle ge. Därtill gör bristen på sjuksköterskor att det knappt är behäftat med någon större risk att lämna sin tillsvidareanställning för den mer otrygga tillvaron i ett bemanningsbolag. Risken att stå utan jobb är i dag närmast obefintlig för en erfaren sjuksköterska.

I det långa loppet riskerar det alltså att bli mycket dyrt för landstingen att hålla nere lönerna till den tillsvidareanställda personalen. Låga löneökningar kommer knappast få strömhoppet från det offentliga till bemanningsbolagen att upphöra, snarare ser takten ut att öka. I värsta fall så stannar sjuksköterskorna inte ens i Sverige utan korsar gränsen till Norge där lönen är långt mycket högre. Då kommer det att svida rejält för den svenska vården.

För kontinuiteten i vården är det dessutom mycket olyckligt med läkare och sjuksköterskor som hyrs in som legoknektar i stället för att patienterna får möta samma läkare och samma sköterskor vid till exempel återbesök.

Hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) skrev i veckan en debattartikel i Svenska Dagbladet där han argumenterar för att staten måste ta ett större ansvar för sjukvårdens kompetensförsörjning. Det handlar då bland annat om att utbilda fler sjuksköterskor. Ett bra initiativ som på sikt kanske hjälper, men det förändrar ingenting här och nu.

Även om fler sjuksköterskor skulle kunna börja utbildas redan när höstterminen drar i gång nu efter sommaren så är det flera år innan dessa är redo att börja jobba. Och är lönesituationen och arbetsmiljön lika dålig då som den är i dag så är det inget som säger att de nyutbildade sjuksköterskorna kommer att vilja vara barmhärtiga samariter som jobbar till låg lön bara för att vara snälla. Särskilt inte om möjligheten att jobba utomlands eller åt bemanningsföretag till långt bättre villkor fortfarande finns.

De män och kvinnor som jobbar inom vården – det handlar inte enbart om sjuksköterskor – måste få rimligt betalt för sitt viktiga arbete, annars kommer flykten till bemanningsföretag att fortsätta. På sikt är risken att det blir en mycket dyrköpt lösning för landets landsting.