Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bojkotta förnedrings-tv

Jag har tidigare skrivit om förnedrings-tv –det vill säga program på tv som indirekt går ut på att förnedra medverkande. Ett praktexempel på detta är Paradise Hotel, som enligt mig visar unga människor från sina värsta sidor. Anyway, härom lördagen när jag hade tv:n på lite sådär bara ändå, rullade en repris av gårdagens Idol. Det hela slutade med att jag satt som klistrad i soffan, fast jag vanligtvis aldrig kollar. Och efteråt, när programmet tagit slut, kändes det ungefär som att efter ha konsumerat ett halvt kilo lösgodis äta en hel påse Pågen-gifflar, två lördagar i rad. Det är ingen rolig känsla i kroppen, och så blir man liksom påmind om varför man inte kollar på program som går ut på att kritisera enskilda individer och varför man inte äter en hel påse skånska bullar – man får ont i magen. 

Jag vet att det är många som kollar och slaviskt följer Idol vecka efter vecka men jag tänker, att jag inte kan vara den enda som får ont i magen av det. För man (läs: jag åtminstone) sitter i soffan som en fördömande idiot som så fort klockan slår 20.00 blir någon slags amatörexpert på musik och performance. Och samtidigt sitter man och hoppas att dessa stackars människor ska göra bra ifrån sig så att de slipper få höra hur dåliga de är, av två ex-makar och en djävla snuskgubbe i knästrumpor som menar att kläderna är fel, dansen stel och pitchen inte satt. 

Till saken hör nu, att det faktiskt var en deltagare som vågade säga emot när han blivit bajsad på av den fantastiska juryn. Han menade att han hade kämpat hela veckan, inte kunnat sova och gått upp på scenen och gjort sitt allra bästa. Han är 16 år gammal och här någonstans börjar tårarna trycka på i kanalerna på mig och magontet når sitt max. Lika illa till mods blir jag av PH där vuxenmobbing är ett faktum. Och visst är det väl ett aktivt val att ställa upp i dylika program men som tv-tittare har man också en slags makt. Och förvisso har väl PH och Idol inte som grund att förnedra medverkande. Grunden är ju ett spel där man ska spela ut varandra och där bästa hen vinner ett pris. Kommer ni förresten ihåg Idol-Daniel som en gång kom etta och vann? Nä, det gör inte jag heller, men vilket pris va! 

Men än sen då om grunden till programmen är oskyldig när man sedan gör man allt man kan för att göra tv, adderar alla komponenter som gör att det blir drama, intriger och annat som får tittarna att reagera. Och jag vet inte vad jag tycker är mest bisarrt, att man utformar den här typen av program, eller att man finner dem underhållande. För fråga dig själv, om man tog bort dessa komponenter som när allt kommer omkring handlar om förnedring, och istället har som första intresse att medverkande ska må bra, skulle du kolla då? 

Deniz Fryksell

Tycker att om en vill förpesta hjärnan kan en kolla på tv-shop i stället.