Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bojkotta olagliga fyrverkerier för våra husdjurs skull

Annons

Nu är det snart nyårsafton och vi som har husdjur fasar för ännu en plågsam helg då vi får ta hand om våra vettskrämda hundar, katter och andra rädda djur som inte kan äta eller uträtta sina behov de närmaste dygnen efter allt smällande. De kommer att försöka gömma sig så gott de kan för att slippa höra, men det brukar inte lyckas när det låter som om någon smäller av bomber alldeles utanför ens fönster. Varför får dessa olagligheter fortgå år efter år?

Gör som jag – bojkotta alla affärer som säljer raketer och smällare. Det är ju redan förbjudet med smällare och fyrverkerier. Djurplågeri är i svensk rätt ett brott enligt 16 kap. 13 § brottsbalken, som innebär att "någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet otillbörligen utsätter djur för lidande, exempelvis genom att djuret misshandlas, överansträngs eller vanvårdas".

För många djur är smällare och fyrverkerier rena tortyren och måste betraktas som misshandel. Jag förstår inte att politiker, poliser och andra ansvariga inte tar itu med dessa lagbrott och försöker se till att det blir ett slut på eländet. Är de så oansvariga för att de själva tycker att det är så roligt när det smäller och väsnas? Omoget och förkastligt, skärpning! Skänk pengarna till en hjälporganisation, så gör de ju nytta i stället för att skada.

ankij

Upprörd djurvän och hundägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel