Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok: Dragons- och teaterchefen Anders Öhrn ger ut Sundsvallshistoria

När Teater Västernorrland satte upp Vildhussen på 90-talet var Anders Öhrn chef där.
Det var då han blev förälskad i Sundsvalls historia. Den kärleken har nu, långt senare, resulterat i en bok om vår historia: "Manifestet: Sundsvall".

Annons

Lika mycket som den är en bok om historia är den en bok om historier. När Anders Öhrn, chef för Teater Västernorrland 1990-1994 och därefter chef för Sundsvalls Dragons fram till i våras, började se och lyssna hittade han berättelser överallt.

– Jag tyckte att det fanns många udda historier här. Om folk som sköt med pistol i krastallkronorna på Knaust, om folk som sålde kanariefåglar på torget, säger han.

Först samlade han material till ett lexikon med uppslagsord och namn, men det gick förlorat när hans dator stals. Det som fanns kvar i minnet och i andra gömmor blev underlaget till en annan sorts text, en bok med de historiska historierna - som nu är utgiven i och med att slumpen fört Anders Öhrn samman med Svenåke Boström, som har ett förlag som ger ut lokalhistoria.

Anders Öhrn beskriver den som ett kollage, från myternas tid och framåt. Vad gäller omslaget kontaktade man konstnären Christian Beijer.

– Jag tänkte att varför ringer man till en popkonstnär om ett omslag till en bok om Sundsvalls historia? säger han.

Men när han hörde att Anders Öhrn var författaren tände han genast på idén. Omslaget tar avstamp i Sundsvallsbranden - och Frida Stéenhoff, jämställdhetskämpe och radikal från förra sekelskiftet. Som jämte sin man vågade gå i strid mot prostitutionen, mot att kvinnorna behandlades förnedrande, medan männen alltid kom undan.

– Paret Stéenhoff blev utmobbade ur Sundsvalls borgerskap och flyttade till Oskarshamn. Men arbetarna hyllade henne genom att stanna Första Maj-tåget under hennes balkong. Det blev ett värdigt avsked. Hon äger min största respekt, säger Anders Öhrn.

Boken är utgiven och för att kunna redovisa det enorma person - och källmaterialet har man fått ta en cd-skiva till hjälp. Beträffande titeln är en delförklaring att Lars Ahlin spelar en viktig roll i boken.

– Han debuterade med "Tåbb med manifestet" och jag skulle vilja följa honom genom att ha Sundsvall som bas för min bok. Som skådespelare från 70-talet kan jag inte heller sticka under stol med att jag är ganska radikal, säger Anders Öhrn.

Annons