Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boken är fruktansvärt oattraktiv

Efter en föreläsning på Mitt Universitet var jag tvungen att gå direkt till närmaste bokhandel och köpa två nya böcker åt mina ungar: Miklagårds lås av Martin Widmark och Mats Vänehem från den fantastiska serien om Halvdan Viking, en Röde Orm för barn. Och så Kristina Ohlssons Stenänglar, en mystisk story som jämförts med självaste Maria Gripes böcker. Jag bara älskar att både köpa och låna böcker åt barnen, jag ser det som att ge dem kärlek fångad och koncentrerad i bokstäver.

Men nu var det inte bara kärlek jag ville ge barnen den här gången, utan också delar av en biljett till ett lättare liv. På föreläsningen hade nämligen läraren berättat om hur svårt det är för många unga studenter att klara sig i universitetsvärlden. Studenterna som nu gör entré till högre studier är både läs- och skrivovana. Utvecklingen går med andra ord verkligen åt fel håll.

Förmågan att läsa böcker, och att förstå dem har minskat, liksom kunskapen att kunna uttrycka sig i skrift. Det här gör det naturligtvis jättejobbigt när man ska ta sig an att studera vid högskola eller universitet. Att läsa mycket och svår facklitteratur och att kunna skriva är grundfärdigheter som behövs. Om du måste börja dina studier i uppförsbacke blir allt tungt och resultaten riskerar att utebli.

Läsningen är en hotad aktivitet. Så mycket annat står och blinkar och piper och kräver uppmärksamhet. En bok bara ligger där helt tyst och hård och  ger inga likes, inga rörliga bilder. Bara en hård pärm och papper. Så gammeldags. Så klart blir det lätt att nobba boken. Eller läsa några sidor och sedan titta efter om någon likat ens bild på boken på Instagram. Och så var läsningen avbruten.

Sociala medier ger snabb tillfredställelse, ger egot lite socker. En bok däremot, nej, den bekräftar inte alls. En bok kräver något, ditt tålamod, din uppmärksamhet, ditt fokus. En bok kan vara riktigt jobbig, inte vilja vara medgörlig, bjuda på sjuhelvetes motstånd. Ha svåra meningar, svåra ord och inte går det att snabbspola fram några kapitel heller. Det är du, det är bokstäverna, det är allt.  Det är därför boken behöver sina försvarare, sina reklampelare, sin hejarklack – för att den är oattraktiv jämfört med sociala medier.

Bokläsningen behöver bli gullad med, från alla olika håll för att framstå i bättre ljus.

Läsrörelsen och Lärarnas riksförbud har gemensamt förslagit och arbetar för att höstlovet ska bli ett läslov. Skrivarverkstäder och bokbytardagar ska finnas runt om i landet under veckan. Tyvärr finns få aktiviteter i Västernorrlands län registrerade i kalender hos läslov.se sist jag kollade, det är bara Ånge folkbibliotek som visat framfötterna. Synd. För jag gillar verkligen idén med att höstlovet blir ett läslovet, och det behövs.

Det är ett tillfälle att se till att fler barn får tillgång till litteraturen och det måste bara nyttjas. Trenden att unga universitetsstudenter har svårt med sina studier på grund av ovanan att läsa måste brytas, och en självklar väg är att mata alla ungar med böcker. Bokstäverna ska in under huden.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel