Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boken om hunden Arthur från djungeln är klar: "Varit ett extremt tufft jobb"

Artikel 1 av 3
Arthur
Visa alla artiklar

I november 2014 blev multisportaren Mikael Lindnord världsberömd när han tog sig an en hemlös hund under VM i Ecuador. Han gav hunden ett namn, Arthur, och ett hem i Sverige. Nu kommer boken om Arthur – och om Mikael.

Den första som möter vid det Lindnordska hemmet i Gullänget är en blond kille som nyfiket strosar fram på gräsmattan.

– Han har gått en lydnadskurs så det är bara att hålla fram handen och säga "sitt"! hojtar Mikael Lindnord från köksfönstret.

Den blonde är alltså Arthur själv, den hemlösa hunden som Mikael gav några köttbullar mitt under brinnande VM-tävling i Ecuador och livet för dem bägge förändrades för alltid. Vad Arthur varit med om före det vet ingen men kunde han berätta skulle det nog inte vara så trevliga historier.

Hans berättelse efter det där mötet är däremot en ljusare sannsaga som spridits världen över. Och nu är det Mikael Lindnords tur att berätta historien om Arthur – och sig själv. Med undertiteln "The dog who crossed the jungle to find a home" är den engelska versionen av boken om Arthur klar.

– Boken kommer först att släppas i England 19 maj och sedan kommer den på svenska i september, säger Mikael Lindnord som nu kan pusta ut efter ett idogt författande som han gjort tillsammans med Val Hudson.

– Det har varit ett extremt tufft jobb men nu är det klart så det känns jätteroligt.

Boken, på närmare 300 sidor, tar avstamp i Mikaels barndom och den tid som formade honom till dagens 39-åring.

Vi får vara med när han som tolvåring bor i Damaskus och i Kairo under ett år, när han som 17-åring inte längre platsar i hockeylaget – och när han träffar sin nuvarande fru Helena.

En avgörande tid var lumpen som han gjorde i Kiruna, 15 månader.

– Det blev en "crash course" i personlig utveckling och jag trodde inte att jag hade till exempel ledaregenskaper alls innan. Men där föll alla bitar på plats.

Han insåg också att hans komfortzon var större än många andras och med både vinnarskalle och en slitvargs kropp började han så småningom med multisport – adventure racing.

Det blev många år på tävlingar runt om i världen och boken ger en detaljerad inblick i hur det kan gå till, vilka oerhörda påfrestningar multisportarna utsätter sig för.

– Det var en viktig del i boken också, alla har nog inte förstått vad man har hållit på med.

Och, naturligtvis, handlar boken om Arthur. Om hur han följde med Mikael och de andra under strapatserna i djungeln ända fram till mål. Om hur han fick veterinärvård för sina svåra skador medan Mikael och Helena jagade tillstånd och sponsorer för att kunna ta honom till Sverige – och till slut Örnsköldsvik.

Numera lever gatuhunden Arthur, som tros vara mellan tre och åtta år, det ljuva familjelivet.

– Han är nyfriserad för han gillar inte alls värme. Han älskar när det är vinter och snö men nu kommer ju sommarvärmen så vi hade inget val än att få bort allt lurv.

Mikael själv har lagt av med det hårda tävlandet men försöker hålla i gång kroppen dagligen ändå. Just nu är boken i fokus – en filmatisering av den är ett tänkbart steg – och till sommaren håller han i andra upplagan av Höga Kusten swimrun. Men sedan då?

– Jag skulle vilja testa mina vingar på andra sätt också, och få ut den kompetens jag skaffat under de här åren. Vi har en massa idéer så vi får se vad det blir.

Räkna med att det blir något oväntat och äventyrligt i alla fall.