Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokrean är död – länge leve bokrean!

Annons

Den årliga bokrean har dödförklarats åtskilliga gånger, men ryktet om dess död är starkt (eller betydligt) överdrivet.

Jag använder travestin om den å ryktets vägnar döde och överlåter åt historiker och litteraturforskare att reda ut den intressanta frågan om ursprunget till det världsberömda, klassiska, citatet.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

(Inom parantes sagt var det var antingen Mark Twain i ett brev till New York Journal 1897 eller så var det Dr Livingstone vid ett mytomspunnet möte i Ujjiji vid Tanganyisjön i Afrika 1871. Det kan alltså till och med vara så att Mark Twain var den förste att citera Dr Livingstone men som sagt, den frågan överlåtes till andra.)

Domedagsprofetiorna kring bokrean har varit mer frekventa på 2000-talet. De förhoppningar branschen gav uttryck för  inför bokreorna i böljan av och mitten av 2000-talet kom att grusas eller smulas sönder.

I en intern utredning/rapport drog bokbranschen själv upp riktlinjer för bokreans fortsatta överlevnad 2007 (Rapport från Svenska Förläggareföreningen 2007, finns att läsa på sajten) är intressant, inte minst mot bakgrund av bokreans nedgång mellan åren 2006 och 2013. 

Kanske tog omställningen för både branschen och kunder ett nödvändigt antal år?

I rapporten slogs bland annat fast att rean måste börja på samma datum överallt och att sortimentet måste vara bra, aktuellt och gärna innehålla fynd.

För att bokrean skulle överleva kärades också ständiga diskussioner om att förbättra och förnya marknadsföringen kring rean och samarbeten om gemensamma kampanjer och aktiviteter.

Att trycket kring releasedatumet minskat är uppenbart även om det på sina håll rapporterats om köer vid öppningsdags och till och med bokhandlare som på old school-manér slagit upp dörrarna vid midnatt.

En sak som är uppenbar är att bokrean blivit mer rationellt strukturerad.

De bokhandlare jag besökt har tydligt skyltat vad som rests ut var och utbudet har varit tämligen snarlikt.

Suveränt för den medvetne konsument som suttit med katalogen hemma före och vet precis vad som ska prickas av och köpas hem till fyndpris.

Men också, ändå, lite tråkigt för alla oss som älskar att stå framför överfulla bokhyllor och bokbord (och inte bara när det är bokrea) och inte ha en susning om vilka böcker som kan finns där.

Rationaliseringen tycks ha varit rätt medicin.

Färsk statistik (från 2013) visar att försäljningskurvorna vänt uppåt igen, inte bara för bokrean utan för bokförsäljningen som sådan.

Så, nej, ryktet om bokreans död är starkt (eller betydligt) överdrivet.

Oavsett vem som sa vad först.

Toppen: Umberto Ecos promenad genom sitt bibliotek. På Youtube.

Botten: Att ha läst ut 22/11 1963.