Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollandet med biståndet riskerar liv i Afghanistan

Regeringens bollande av pengar från biståndet till flyktingmottagningen riskerar bland annat att slå sönder en ovanligt väl fungerande och respekterad svensk biståndsorganisation, Svenska Afghanistankommittén. Detta trots att ett mycket stort antal av dem som nu söker asyl i Sverige kommer just från Afghanistan – och bara den senaste veckan hela 1 448 ensamkommande barn. Det går inte riktigt ihop.

Om planerna på att halvera biståndet går igenom, får det mycket svåra konsekvenser för skolor och sjukvård i ett av världens mest krigshärjade länder. Elever tvingas lämna sin undervisning. Barnmorskor får avbryta sin livsviktiga utbildning. Ännu fler kan tvingas att fly.

Svenska Afghanistankommittén har i mer än 30 år – ända sedan den sovjetiska invasionen – bedrivit ett alltmer finmaskigt uppbyggnadsarbete i landet. Fyra huvudområden: utbildning, hälsovård, rehabilitering av funktionsnedsatta och landsbygdsutveckling. Under alla dessa år, trots alla krig, har organisationen varit en av de främsta utbildnings- och upplysningskrafterna i landet. Man har byggt hundratals skolor och utbildat miljontals elever. Till och med under talibanernas mörka styre gick det flickor i Afghanistankommitténs skolor.

Att Svenska Afghanistankommittén arbetat så länge i landet, oavsett politisk regim, i förtroendefullt samarbete med det afghanska folket, gör organisationen till en av de mest betydelsefulla och respekterade i landet. Den har länge varit en av landets största arbetsgivare, idag med mer än 5 000 anställda afghaner.

Om regeringens planer blir verklighet riskerar Svenska Afghanistankommittén att bli av med halva sin budget. De stora förlorarna är det afghanska folket. Den lilla flickan Saeema från nomadfolket Kuchis, som berättade för mig att hon tyckte det var så bra att gå i skolan för att hon då kunde räkna familjens får, kanske inte längre har någon skola att gå till. Barnmorskan Gulsooms ivriga efterföljare på skolan i Aybak, Samangan riskerar att få flytta tillbaka till sina byar utan utbildning. Utan att få möjlighet att minska barnadödligheten. Att rädda liv varje dag.

Att den viktiga flyktingmottagningen av – bland andra – afghaner i Sverige betalas av samma folk på deras hemmaplan är ovärdigt. Och riskerar alltså att få dramatiska konsekvenser. I en tid när det är nödvändigare än någonsin med utbildning för flickor. Jag misstänker att Malala skulle haft vissa synpunkter.

Lasse Bengtsson

F d informationschef för Svenska Afghanistankommittén i Kabul

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel