Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han anställde en tiggare

/
  • Costiner och Petter Berndalen har nästan inga gemensamma ord, men de pratar ändå mycket och använder bland annat en tumstock för att kunna kommunicera.

Petter Berndalen gick förbi samma tiggare varje dag utan att ge honom några småpengar. Men en dag gav han både tiggaren och sig själv något viktigare. Tiggaren fick jobb och Petter en stor upplevelse.

Annons

"Här är jag och Costiner! Från Sverige och Rumänien. Jag är 39 år, Costiner är 30 år. Jag har en masterutbildning och han kan knappt läsa det jag översätter med Google translate på mobilen. Jag har ett helt hus och han sover i skogen utan tak."

Så börjar Petter Berndalens inlägg som har fått stor spridning på Facebook. Han är uppväxt i Bollnäs, men hans hus ligger i Hökarängen, Stockholm. Till det behövde han en jordkällare, för att kunna förvara stora mängder mat under vintern. Petter lever nämligen enbart på råvaror som han köper direkt från producenterna, något som han bloggar om under namnet Husfadern.

– Att bygga en jordkällare är egentligen inget som jag behöver hjälp med. Det är bara att gräva en grop, säger Petter.

Men han valde ändå att fråga en tiggare om han ville jobba med att bygga en jordkällare.

– Du vet hur det ser ut när tiggarna sitter ute, det är lika i hela Sverige. Jag kände en dag att jag inte har gett något till dem. Jag tänkte att man kanske kan göra något åt situationen. Det kanske är härligt för honom att få göra något, i stället för att bara sitta?

Så Petter köpte en kaffe och en lussebulle till mannen, började ställa frågor till honom och när han förstod att han var från Rumänien så använde han ett översättningsprogram i sin telefon och frågade mannen om han ville ha ett jobb.

– Jag har aldrig sett någon gräva med sådan entusiasm. Han tyckte det var så häftigt att få göra något. Han sa ordet "jobb" typ 40 gånger.

Tillsammans har de grävt, hackat sönder stenar och isolerat. Vid nyår ska Costiner ta med sig de pengar han har fått ihop och resa hem till sina två barn i Rumänien.

Då kommer Petter att ha en jordkällare och många nya erfarenheter. Han säger att han och Costiner har helt olika bakgrund, men de märks inte när de jobbar tillsammans.

– Vi pratar mycket, men vi har nästan inga gemensamma ord. Vi kommunicerar med en tumstock. När vi jobbar är vi nästan likadana. Att få uppleva det är stort.

Petter arbetar som musiker och driver ett eget företag.

– Costiner får ut 140 kronor i timmen för jobbet hos mig. Min revisor ska ordna med alla papper så allt blir riktigt och jag betalar den skatt och arbetsgivaravgifter som jag ska. Min revisor ställer upp gratis och fixar det här för att han tycker att det är en så bra grej.

Har du några råd att ge andra som vill hjälpa tiggare?

– Jag tycker ingenting om vad någon annan ska göra. Jag fokuserar på vad som känns bra för mig att göra. Om jag sedan kan inspirera andra så är det jättehäftigt.

Mer läsning

Annons