Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bönder protesterar: Ett 50-tal traktorer trängs på Birstas parkering

Under långfredagen begav sig en traktorkortege söderut från Örnsköldsvik på E4. Polisen varnade under förmiddagen för störningar i trafiken.
Vid lunchtid parkerade ett 50-tal traktorer på Birstas stora parkering i en manifestation för svenskproducerad mat.

Annons

Traktorkaravanen drog fram som ett led i det så kallade landsbygdsupproret som samlar bönder från hela Västernorrland.

Landsbygdsupproret sker årligen, nu på ett 20-tal platser runt om i Sverige. I Västernorrland började protesten i Örnsköldsvik där en traktorkaravan kommer dra sig ned till Birsta där ytterligare korteger från syd och väst ansluter.

– Vi är ett 50-tal traktorer på plats i Birsta, både från västra Medelpad och Ångermanland, säger Fredrik Nordin, vice ordförande för organisationen.

Köer uppstod längs vägen vilket även var avsikten, men Fredrik Nordin tycker att kortegen skötte sig fint och höll avstånden.

– Bilar har gjort tummen upp, kört om och vinkat, det har fungerat hur bra som helst, säger han.

Polisen hade också ett vakande öga på trafiken.

– Demonstranterna har fått tillstånd och så länge de följer givna trafikregler och utgör så lite trafikstörningar som möjligt, bör det gå bra, säger Henrik Öhman, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland, till Expressen.

Fredrik Nordin igen:

– Vi som kör har radiokontakt med varandra och släpper fram bilar till och från. Sedan är det ju 2+1 väg så när det blir två filer drar vi ner farten så att flera kan köra förb.

Upproret handlar om "nedmonteringen av landsbygden, utrotandet av de svenska bönderna och den obefintliga självförsörjningsgrad regeringen och andra aktörer är ansvariga för", skriver de på sin Facebook-sida.

– Vi vill få politiker och svenska folket att vakna upp. Om vi vill att det även fortsättningsvis ska finnas svensk mat på marknaden måste vi sluta importera på det här sättet.

Senaste gången blev landsbygdsupproret väl uppmärksammat i media och flera lokala evenemang kommer ske på alla olika orter som deltar.

Bakom upproret finns också en fond, där intäkterna går till bönder i nöd.

Direktivet till allmänheten lyder nu så här: "Samla ihop alla som äter mat varje dag och vill behålla öppna landskap, byar, svensk mat och djur i hagar".