Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bönder rasar över försenat jordbruksstöd

Många bönder knäar redan på grund av dumpade mjölkpriser.
Nu försenas miljarder i jordbrukarstöd på grund av regelförändringar och IT-schabbel.
– Skamligt av myndigheterna att inte sköta detta bättre, säger mjölkbonden Karl-Åke Karlsson.

Annons

Karl-Åke har 140 mjölkkor och lika många ungdjur i sin anläggning nära nya E4 i höjd med Västbo, Njurunda. Han har i dagsläget ingen exakt koll på hur han drabbas av förseningarna men säger:

– Det ligger en bunt fakturor här som väntar på att betalas och det handlar om betydande belopp som kommer i stöd.

Ett intensivt arbete pågår just nu på Jordbruksverket för att kunna betala ut drygt sex miljarder kronor i jordbrukarstöd innan årsskiftet. Ytterligare tre miljarder kommer att betalas ut från och med januari nästa år. Normalt sett brukar de stora utbetalningarna ske i början av december.

Förseningarna sägs bero på stora förändringar i regelverken till följd av reformer och ny EU-politik, och att nya IT-system har behövts tas fram vilket tagit lång tid. Målet är att minst 80 procent av lantbrukarna ska få utbetalningar innan årsskiftet.

"För de lantbrukare som inte fått något besked om utbetalning senast i mitten av december är det troligen så att de tillhör en av de grupper som inte får stödutbetalning under december månad. Om lantbrukaren har belånat sina stöd så rekommenderar vi att man tar en kontakt med sin bank", skriver Anders Egonson, divisionsdirektör för utbetalningsfunktionen vid Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Karl-Åke anser att Jordbruksverket haft god tid på sig för att förbereda och rusta inför omställningen och undrar om de hanterar sina anställda på samma sätt, det vill säga håller inne löneutbetalningar.

– Det här drabbar många lantbrukare och en del tvingas nu låna för att klara betalningarna. Dessvärre har bankerna börjat dra öronen åt sig eftersom statliga pengar anses osäkert att belåna och då är det illa. Nästa steg kan bli att låna av foder- och energiföretag, men då pratar vi om helt andra räntor.

Länsstyrelserna administrerar utbetalningarna från Jordbruksverket och även här är läget pressat.

"Vi jobbar övertid på veckor och helger för att så många som möjligt ska få sina pengar så snart det går", skriver Annika Wallin, enhetschef för Jordbrukarstöd och veterinär, i pressmeddelandet.

Jenny Gradin, bonde i Brattås, Stöde, godtar inte ursäkterna.

– Vi har väntat på pengarna och måste nu försöka att skjuta på fakturorna om inget händer.

Hon är även ledamot i styrelsen för Lantbrukarnas Riksförbund i Västernorrland.

– Förbundet har stött på stött på för att stödet inte ska försenas men nu blir det så ändå. Egentligen är det bidrag för att konsumenterna ska få billigare matkasse och inga pengar som vi kan bolla med hur som helst.