Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boräntan under fyra procent i sommar

Riksbanken slår till med en kraftig räntesänkning på torsdag – och det blir fler under nästa år.
Den rörliga boräntan faller under fyra procent fram till i sommar, tror SBAB.

Bolåneföretaget SBAB klämde på tisdagen i med en räntesänkning på 0,40 procentenheter till 5,04 procent för de rörliga bolånen och med 0,50 procentenheter för de bundna till 5,10 procent.

Även Handelsbankens Stadshypotek och Länsförsäkringar sänkte sina boräntor rejält.

– Förklaringen är lägre upplåningskostnader på kapitalmarknaderna. Interbankräntor har fallit rejält efter Riksbankens besked om en tidigareläggning av räntebeslutet, säger SBAB:s ränteanalytiker Tor Borg.

De flesta bedömare tror att Riksbanken sänker reporäntan med 0,75–1,0 procentenheter.

– Vi tror på en sänkning med 1,25 procentenheter på torsdag till 2,50 procent. Riksbanken vill se ett snabbt genomslag på räntemarknaden i god tid före årsskiftet. Det betyder att den rörliga bolåneräntan krymper ner mot 4,25 procent till årsskiftet. Det är en tidig julklapp, säger Tor Borg.

Han tror också att reporäntan successivt sänks ner till 1,5 procent till nästa sommar. Allt svagare konjunktur, finanskris och fallande inflation talar för det.

Det är goda nyheter för alla bolånetagare med rörliga bolån som kan räkna med att den rörliga boräntan ligger strax under fyra procent i sommar och att de bundna bolånen hamnar en bit över 4 procent om Tor Borgs spådomar slår in.

Det är ett rejält ras jämfört med i början av oktober då de rörliga boräntan låg på 6,50 procent. Gapet mellan Riksbankens reporänta och den rörliga boräntan steg i oktober men har nu krympt ner till 1,3 procent igen.

– Det gapet kommer att minska ytterligare, men det kommer att ta ett tag. Historiskt har gapet legat på runt 1 procent, säger Tor Borg.