Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgsjö/Haverö höjer kyrkoskatten

Borgsjö/Haverö församling höjer skatten med 25 öre nästa år.
Vi måste för att klara av ekonomin, säger Tord Sundquist, ordförande i kyrkonämnden.

Borgsjö/Haverö kommer att från år 2010 vara en helt sammanslagen församling.

Men redan sedan några år tillbaka ingår de i en kyrklig samfällighet för att både ekonomiskt och personellt stötta och hjälpa varandra.

Nu har kyrkofullmäktige beslutat om en höjning av skatten för nästa år på 25 öre.

Vi måste för att klara ekonomin och genomföra renoveringar och upprustningar som måste göras och satsningen på barn- och diakoniverksamhet. Av höjningen ligger 19 öre på kyrkans olika verksamheter och sex öre höjs begravningsavgiften med, säger Tord Sundquist.

Församlingen har 11 miljoner kronor som kyrkan kallar målkapital för att klara av att hålla verksamheten igång.

Men den skattehöjning som blir så räknar vi med att kunna nå dit inom kort. En skattehöjning som vi alla var överens om.

För att sänka driftkostnaderna i församlingen kommer församlingshemmet i Haverövallen att få bergvärme.

Det hade varit att ta själen av Haveröborna om församlingshemmet hade sålts. Nu satsar vi det här i stället och även ommålning av taket på kyrkan. En handikapptoalett måste ordnas till kyrkan i Haverö. Det här är åtgärder som kostar pengar.

Den nuvarande prästen i Haverö har gått i pension men någon indragning av tjänsten blir det inte.

Vi annonser efter en präst och hoppas att vi kan få en tjänst kombinerad som komminister och diakon. Vi vill inte ta bort den eftersom det kan bli förändringar inom övriga tjänster i församlingen, fortsätter Tord Sundquist.

Någon möjlighet att sälja någon av kyrkorna i församlingen som göras på andra håll i landet finns inte påpekar Tord Sundquist.

Vi kan inte sälja någon av kyrkorna eftersom de också har kyrkogårdar. Jag är ingen vän av skattehöjningar, men det fanns inte något annat alternativ. Nu har vi tillsatt en tjänst i sex månader som ska se över hela vår verksamhet och se var vi kan spara pengar, slutar Tord Sundquist.