Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenkastning mot räddningstjänst och polis vid bränder i Borlänge

/

Polis och räddningstjänst, men även andra bilister, utsattes för stenkastning i stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge under söndagskvällen. Samtidigt brann det i bland annat en bil och i växtlighet i området.
Polisen försäkrade senare att boende i området inte behöver känna oro under natten.
– Läget är under kontroll. Vi kommer ha polispersonal på plats under natten, sade Håkan Loman vid dalapolisen vid 01-tiden.

Annons

SOS Alarm larmades om tre separata bränder inom loppet av drygt en timme. En bil, växtlighet och ett staket ska vara objekt som brunnit inom ett litet område i stadsdelen. Ett vittne som tidningen har talat med uppger att ett inbrottslarm också börjat tjuta i en lokal i området.

Personen berättar att räddningstjänsten inte åkt fram till bränderna utan enbart passerat platsen, något som polisen kunde bekräfta.

– Räddningstjänsten kommer inte åka fram. Det är så det är. De slänger sten på polisen och räddningstjänsten, säger Håkan Loman, vakthavande befäl vid dalapolisen, vid 23-tiden när det fortfarande brinner på platsen.

Räddningstjänst och polis höll sig då på avstånd för att inte utsättas.

– Det är ganska lugnt så länge man inte åker dit och det är väl det de vill.

Vilka "de" – gärningsmännen – är, är i nuläget oklart.

Enligt larmen till SOS Alarm har ett flertal personer setts i närheten av åtminstone två av bränderna och även vittnet på plats har sett ett flertal personer springa från platsen.

– Till och från ser jag maskerade personer, jag vill säga ungdomar, som har halsduk för ansiktet och huvor uppe, säger vittnet.

– Polisen har gått fram med sköldar och kollat den brinnande bilen ser det ut som. Där brinner det fortfarande, säger personen vid midnatt – cirka en timme efter att branden startat.

Vittnet kunde då se att tre polispatruller åkt in i området och vid 01-tiden betonar Håkan Loman vid polisen att boende i området inte behöver vara rädda för sin säkerhet.

– Läget är under kontroll. Det verkar lugnt nu och vi kommer ha polispersonal på plats under natten. Det är inga oroligheter just nu och vi ser ingen anledning till att känna oro under natten.

Vittnet som tidningen talat med berättar att förutom polis och räddningstjänst har även flera andra fordon blivit utsatta för stenkastning. Bland annat kan det handla om butikspersonal och väktare. Det är i nuläget oklart om någon annan privatperson har drabbats och polisen hade under natten mot måndag ännu ingen klar bild över i vilken omfattning det skett.

Räddningstjänsten Dala Mitt valde under kvällen att inte kommentera ärendet alls, utan hänvisade till högsta chef under måndagen.

Mer läsning