Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosättare kördes ut ur Hebronhus

Omkring 20 personer skadades när israeliska trupper på torsdagen tvingade bort judiska bosättare från ett omstritt hus i Hebron på Västbanken.

De närmare 200 bosättarna ömsom bars, ömsom knuffades bort från fyravåningshuset av mer än 100 soldater, uppgav ögonvittnen.

När soldaterna, vissa av dem från ett elitförband, strömmade in i byggnaden sköt en ung bosättare med ett automatvapen upp i luften och en chockgranat hördes explodera. Andra kastade sten på omkringliggande hus i området. Den israeliska räddningstjänsten uppger att tårgas sattes in mot ockupanterna, som beskrivs som ultranationalistiska.

Spänningen har varit hög i området sedan den 16 november då en domstol i Israel slog fast att bosättarna måste lämna huset, som de hävdar att en palestinier sålt till dem och som de ockuperat sedan mars 2007. Palestiniern nekar till att ha genomfört försäljningen.

Insatsen kom dagen efter ett möte mellan försvarsminister Ehud Barak och Yesha-rådet, som representerar bosättarna. Samtalet syftade till att minska spänningen i området, men efteråt varnade Barak för att bosättarna skulle bort från huset – på ett eller annat sätt.

– Den här gruppen extremister kommer att lära sig på ett enkelt eller tufft sätt att respektera lagen, sade han.

– Laglösheten i Hebron kommer att ta slut.

Rådet hade bett om mer tid för att undersöka de legala omständigheterna men försvarsministern stod fast vid att huset måste evakueras först.