Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Bosniens bödel” döms till livstid för folkmord

På onsdagen fick en av världens mest ökända krigsförbrytare sin dom. Den bosnienserbiske tidigare armébefälhavaren Ratko Mladic dömdes till livstids fängelse för krigsförbrytelser under Bosnienkriget på 90-talet.

Mladic dömdes av den FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Flera svenska medier rapporterar att Mladic fälldes på tio av elva åtalspunkter. Enligt rätten är är Mladic skyldig till både brott mot mänskligheten och folkmord. Rättegången mot ex-generalen bedöms vara en av de viktigaste i krigsförbrytartribunalens historia, rapporterar Aftonbladet.

Mladic förde befälet över den bosnienserbiska armén under belägringen av Sarajevo och massakern i Srebrenica. Det var det största massmordet sedan andra världskriget. 8000 från de bosnienserbiska styrkorna avrättades, främst muslimska pojkar och män, rapporterar SVT Nyheter.

Totalt ska 10 000 människor ha mist livet under belägringen av huvudstaden i Bosnien och Hercegovina. Den 75-årige generalen har hela tiden nekat till brott, och hävdar att han bara försvarade sitt land.

När domen lästes upp i rätten fick Mladic föras ut ut rättssalen, efter att han börjat skrika och svära, uppger Nyhetsbyrån AP.

Ratko Mladic greps 2011 efter att ha levt gömd i 16 år på flykt. Mladic har kallats för ”Bosniens bödel” och rättegången mot honom har pågått i flera år.