Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostäder viktig förutsättning för försvarets nya medarbetare

Alliansregeringen genomför nu den största försvarsreformen under överskådlig tid. Försvarsmakten går från värnplikt till frivillig personalförsörjning. För att försvaret ska kunna attrahera kompetent arbetskraft måste det finnas tillgång till lämpliga bostäder på Sveriges förbandsorter.

Försvarsmakten kommer att bli en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare och samhällets funktioner är också viktiga delar för att försvarsreformen ska fungera så att unga människor vill söka sig till försvaret.

De cirka 4 000 personer om året som Försvarsmakten anställer de närmsta åren innebär en stor utvecklingsmöjlighet för Sveriges förbandsorter. Dessa nyanställda behöver till exempel någonstans att bo. Eftersom huvuddelen av de nyanställda är unga människor är det viktigt att det finns billigt boende som inte äter upp en för stor del av lönen.

Lösningen på bostadsfrågor ligger både på central nivå och lokalt. Grundläggande är att det ska löna sig att bygga bostäder och att det inte är för krångligt. Moderaterna har därför presenterat förslag för att korta byggprocessen, minska byggkostnaderna och göra det mer lönsamt att bygga och enklare att hyra ut.

Regeringen har dessutom gett Boverket i uppdrag att presentera åtgärder för att stimulera byggandet av studentbostäder. Rapporten presenterades i juni och förslagen på regeländringar kan förhoppningsvis även komma till nytta för byggandet av enkla och billiga soldatboenden.

Lokalt är det helt grundläggande att samhällets olika aktörer samverkar för de nya medarbetarnas val. Samarbeten mellan Försvarsmakten, kommunala bostadsbolag, kommuner, region, näringsliv och privata aktörer. Denna samverkan bedrivs inom ramen för olika former av Försvarsmaktsråd som numera finns på nästan alla förbandsorter i Sverige.

I Mälardalsregionen finns dessutom MHS-stiftelsen som är specialiserade på att tillhandahålla tillfälliga boenden till anställda i försvaret. Just nu pågår en process där man undersöker om stiftelsen kan verka i andra delar av landet också.

Det ligger i allas intresse att det ska finnas en god bostadstillgång för försvarsanställda – nya jobb skapas på förbandsorter, unga människor får möjlighet att få ett intressant första jobb och Försvarsmaktens rekrytering underlättas. Fungerar samtliga delar av försvarsreformen stärks ytterst vår försvarsförmåga.

$1

Cecilia Widegren (M) riksdagsledamot Skaraborg, försvarsutskottets vice ordförande tillika alliansgruppledare

$1

Oskar Öholm (M) riksdagsledamot Örebro, Moderaternas gruppledare Civilutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel