Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbyggandet dyker nästa år

Boverket skriver ner sin prognos för bostadsbyggandet med nästan 40 procent för nästa år.

– Den här prognosen ligger utanför det ordinarie schemat. Men det finns ett intresse nu när utvecklingen är så snabb, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

Byggandet av bostadsrätter föll kraftigt under tredje kvartalet. Även småhusbyggandet minskade betydligt och byggandet av hyresrätter har hållit en låg takt under årets tre första kvartal.

I den nya prognosen spår Boverket att antalet påbörjade bostäder faller till 16 000 nästa år. I den två månader gamla prognosen låg samma bedömning på 25 500 bostäder.

– Det är en ganska rejäl nedskrivning med nästan 10 000 bostäder. Det handlar i första hand om fallande efterfrågan som påverkas av kreditmarknaden. Men också om hushållens förväntningar om framtiden. Betalningsviljan minskar och man avvaktar nu och ser vad som händer i en tid med prisdeflation och osäkerhet på arbetsmarknaden, säger Palmgren.

Samtidigt beklagar Boverket nedgången i byggandet eftersom verket anser att det långsiktigt behövs fler bostäder.

– Det underliggande behovet är ganska betydande och får vi bara ordning på ekonomin så kommer efterfrågan att sätta i gång igen, säger Palmgren.

– Så det är olyckligt att det faller så här mycket. Vi bedömer att det demografiska behovet ligger på 38 000 bostäder om året.

Boverket bedömer nu att cirka 22 500 bostäder börjar byggas i år. År 2009 kan bostadsbyggandet falla till cirka 16 000 bostäder. Verket uppskattar att antalet påbörjade bostadsrätter faller med drygt 75 procent ned till cirka 2 500 påbörjade bostäder. Byggandet av hyresrätter antas uppgå till cirka 5 000.

Sveriges Byggindustrier (BI) sänker också prognosen för byggmarknaden nästa år efter att byggkonjunkturen stannat av under hösten. Branschorganisationen räknar nu med att bostadsinvesteringarna sjunker med 30–35 procent nästa år.

I värsta fall påbörjas så få som 10 000 bostadsbyggen nästa år, vilket skulle innebära färre nybyggen än under 1990-talskrisen, enligt BI.