Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadslösa i löftesrikt möte med socialnämndspolitiker

Bengt och Tony är utan bostad och ute sjunker temperaturen. På torsdagen fick de ett möte med socialnämndspolitiker.
– Det ska bli ett härbärge före jul för bostadslösa och EU-migranter, lovade Malin Larsson, (S), ordförande i nämnden.

Annons

Bengt och Tony hade med sig egna idéer till mötet hur situationen för bostadslösa kan lindras.

Huset där Slink in håller till har en tom övervåning som Bengt tyckte kunde användas så att de slipper sova ute eller på toaletter.

Tony föreslog våningssängar på Klippangården så att platserna fördubblas, i dag är det fyra platser för män och två för kvinnor.

Förslagen noterades av Malin Larsson och Jonas Väst (S) som är ordförande i individ- och familjeutskottet. Men brandskyddsregler och behovet av utökad personalstyrka kan vara hinder för att planerna ska kunna förverkligas. Fast politikerna lovade att titta på förslagen.

Bengts idé om att ordna militärtält fick inte någon positiv respons.

– Det är inte aktuellt, blev Malin Larssons svar.

Däremot håller det nu på att utredas var ett härbärge för vintern kan ordnas.

Och det finns mera långsiktiga planer på en ordnad bostadssituation för de hemlösa i nämndens mål- och resursplan för den här mandatperioden.

– Vi har satt upp nolltolerans mot hemlöshet. Då handlar det inte om att först vara nykter och ha ett jobb för att få bostad, bostad först ska gälla.

Modellen har provats i många kommuner med gott resultat. Den som får bostad ska få stöd och hjälp att sätta upp mål. Det ska ställas krav på att hyran betalas, att personen sköter sig och inte stör utan följer reglerna.

– Nu gäller det att få tag på lägenheter, sa Malin Larsson.

Och det är ju något av en knäckfråga i många sammanhang.

Bengt och Tony tyckte efteråt att det ändå hade varit ett bra möte, även om det inte kom några direkta lösningar på deras akuta bostadssituation.

– Härbärge i vinter låter ju bra och det långsiktiga också. Men vi får väl se, jag litar inte på politiker, summerade Bengt innan de begav sig av i regnet ner mot centrum.