Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggboomen i Sundsvall pressar upp lägenhetspriserna

/

Det byggs mer bostäder än någonsin i Sundsvall. Men fler lägenheter på marknaden kommer inte att leda till billigare priser.
– När folk vänjer sig vid hur mycket en nyproducerad lägenhet kostar, så kommer priserna på begagnade lägenheter att öka, säger Mattias Jakobsson fastighetsmäklare.

Annons

Historiskt sett har det byggts väldigt lite i Sundsvall och under de senaste åren så har det skett en kraftig prisökning. Det har berott på att efterfrågan på lägenheterna har varit större än utbudet, vilket har lett till att priserna drivits upp. Nu när det byggs mer än någonsin och utbudet ökar så kommer dock priserna att fortsätta öka, men av en annan anledning.

– De höga priserna på de nyproducerade lägenheterna kommer i sikt att driva upp priserna på begagnade lägenheter. Marknaden kommer att förstå att det inte kan vara så stor prisskillnad på nyproducerade och begagnade lägenheter, säger Mattias Jakobsson, fastighetsmäklare på fastighetsbyrån i Sundsvall.

Folk har tidigare haft en bild av vad en lägenhet ska kosta. Men då det kostar så mycket mer att bygga nytt nu än det gjort tidigare så ökar priserna kraftigt. Därefter kommer priserna fortsätta att öka när man vant sig och skillnaderna mellan nyproducerade och begagnade lägenheter minskat.

Fredrik Karström, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling, tror liknande om framtiden.

– Jag tror att priserna har en bra bit att klättra, då de nyproducerade lägenheterna drar med sig de gamla, säger Fredrik Karström.

Priserna i Sundsvall har historiskt sett varit låga gentemot riket i stort. Västernorrland är det näst billigaste länet i Sverige att köpa en bostad i enligt Svensk mäklarstatistik. Det gör också att marknaden är mindre känslig för bubblor.

– Jag ser inte att det finns någon bostadsbubbla, inte här i Sundsvall. Med de billiga priserna som vi har här kan de inte bli mycket billigare, säger Mattias Jakobsson.

Ser man till olika områden i Sundsvall så sker prisökningarna mest i de historiskt billiga områdena som Granlo, medan i områden som ses som dyrare, som Haga, så har inte ökningen skett lika markant.

– Priserna blir mer och mer likartade, fast det är fortfarande betydligt dyrare i till exempel Haga, säger Mattias Jakobsson.

Bostadspriserna har ökat i hela riket under en längre tid. Det har delvis att göra med det rådande ränteläget har gjort att budgivningarna har trissats upp – då det är såpass billigt att låna – och det låga utbud som har funnits.

Mer läsning

Annons