Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla och Björn fyller betongvillan med sin egen design

Regnet hänger i luften men det gör ingenting. Det är lika vackert ändå. En ubåt i betong har strandat bland sjöbodar och sommarhus. Rakt ut vilar horisonten som ett streck mellan himmel och hav.
– När vi har varit bortresta och kommer hem igen, då känns det vilken fin plats det här är.

Annons

Ovanför det öppna köket finns ett loft.

Camilla Westergren och Björn Broman träffades på en mässa i Köpenhamn. Båda har ett stort intresse för formgivning och design och hade en hel del gemensamt att prata om. Någon månad senare ringde Björn och ville bjuda på mat. Camilla tackade ja och på den vägen har det fortsatt.

Då bodde hon i en brukslänga i Tolvfors och han i ett nybygge i Oslättfors. Den ena gammaldags nära stan och den andra hypermodernt på landet. Oslättfors var större och hon flyttade dit. Det moderna gick bra men hon tyckte att hon hade hamnat för långt från civilisationen. De började leta efter något gemensamt. Något med utsikt mot havet.

Första gången de såg tomten ratade de den. Den var både smal och igenväxt av sly. Men när de kom tillbaka en gång till kunde de se möjligheterna.

Nu har de ritat och byggt sitt eget paradis i Utvalnäs vid havet norr om Gävle. En betongvilla med en vidunderlig utsikt och öppna ytor som suddar ut gränsen mellan inne med ute. Stenplattorna inne i huset är lagda så att de följer stenplattorna på altanen. Dessutom är villan full av fiffiga lösningar, smakfull inredning och egen design.

Camilla och Björn är båda intresserade av formgivning.

Läs även: Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Dagen till ära är barnbarnet Millie på visit och vill visa runt innan hon ska ut och bada. Jag följer med upp på loftet med den häftiga gungstolen Rocka och en kikare på ben. Där ligger också travar av sällskapsspel.

– Kan du labyrint? undrar Millie. Det är jättekul. Och titta här kan man ligga och gunga. Vill du se mitt rum, kom!

Hon fortsätter ner och visar rummet med många gosedjur och en slottslik guldspelgel på väggen. Vi går vidare men snart får det räcka, Millie hämtar en flytväst och vill hellre bada.

En liten solstråle kikar fram mellan molnen och hela poolen glänser som silver. Det är Björn som har designat poolen i rostfri plåt. Han har en särskild förkärlek för ruffa material som plåt och betong. Trappräcket till loftet och vedlåren på hjul är i rostfritt. Kanten runt golvluckan och stegen ner till vinkällaren likaså. Luckan öppnas med gasdämpare, samma teknik som till motorhuven på en bil. Vinkällaren är byggd som en bunker av vattenfast betong, med en konstant svalka mellan 13 och 16 grader.

Hela huset är av betong och längs den ena väggen löper en väggfast bänk i tjock betong. Den har Camilla målat i guld. Hon har knytit ihop vardagsrumsdelen med fler detaljer i guld. Entrédelen har starkt citrusgula accenter och i badrummet finns en grön tråd. Badkaret är klätt med en vattenlik mosaik och placerat i sovrummet. Vare sig man ligger i badkaret eller i sängen ser man havet.

– Det funkar jättebra med badrum och sovrum i samma rum, ler Björn. Det blir inte alls fuktigt. Skulle det hända är det bara att sätta på ac:n.

– Jag ville ha ordentligt med plats att sitta och smörja in mig och sånt på, säger Camilla. Att badrummet skulle kännas som ett ”riktigt” rum.

Poolen i rostfri stål.

Det har varit ett äventyr som aldrig blir klart och ingenting har gått som på räls. De började bygga 2009 och skulle flytta in till midsommar 2010. De hade bjudit många gäster. Men köket kom inte som det skulle och när gästerna redan var på väg stod de utan. Då åkte de och köpte två kokplattor för att kunna koka färskpotatisen.

Vattnet har varit ett ständigt bekymmer. Redan från början luktade det illa och var brunt. De kände att de började må illa och skickade in prover för analys. Svaret de fick var alarmerande. Trots att de hade installerat en ny reningsanläggning var vattnet så dåligt att de till och med avråddes från att duscha. Det visade sig att rörmokarna hade monterat reningsverket åt fel håll.

Nu ser de fram emot hösten när de äntligen ska få kommunalt vatten.

Det känns att det är ett hem med tankar om form. I hallen hänger en kedja av förstorade gem, en klädhängare som Björn har formgett. Gemen går också att hänga på väggen, som hållare för magasin, handdukar, skor eller vad man vill.

Gemensamhetsytor med mycket rymd.

Han och Camilla äger två tredjedelar av märket CU Jewellery och gör smyckesdesign av återvunnet silver. De har snabbt blivit stora, finns i över 80 butiker i Sverige och senast i Åhléns City i Stockholm. Men också i Hildebrands i Gävle. Tillverkningen sker i Italien och det är Camilla som står för designen. Smycket Lingonberry är ett avtryck av ett lingonblad från Utvalnäs.

Det har hänt mycket sedan de flyttade in. De har varit nominerade till kommunens nybyggnadspris. Dagens industri har gjort husreportage. De har varit med på omslagen till Femina och Plaza med sina smycken. I våras kom ett helt filmteam och filmade huset från ovan med en drönare. Det var gävlemusikern Clara Mae, också känd som Hagman, som ville göra sin nya musikvideo i deras hus. Låten heter Strip och släpptes i fredags.

Nästa projekt är en guldglänsande mässingplåt runt dörren i soffdelen, för att lyfta det ”guldiga” ännu mer. Ute ska det bli en grupp hängmattor under en segelduk. Det öppna köket har blivit en favoritplats, men miljön utanför är trots allt det bästa.

– Man kommer så nära naturen här. När solen går upp över havet får himlen olika färger, det är otroligt vackert.

Badkar i sovrummet och stolen som Camilla fick av Björn.

Titta in hos: Mira Eriksson byggde sitt drömhus på Tynderö

Fakta: Björn Broman och Camilla Westergren

Gör: Deläger och formger CU Jewellery som gör smycken av återvunnet silver, se mer www.cujewellery.com, Instagram #cujewellery, Facebook cujewellery samt www.designbroman

Huset: Ritade själva sitt drömhus i Utvalnäs

Arkitekt: Johan Skoog gjorde konstruktionsritningen

Huvudmaterial: Byggde i lättbetong, var trötta på att underhålla träfasader, betong har bra så kallade k-värden vilket ger låga energikostnader

Metallarbeten: Rostfritt av Anders Högberg, stålbalkar av Jimmy Sundberg och vinkällarens lucka av bilmekanikern Mats Andersson.

Inomhusyta: Boningshus 190 kvadrat och garage 70 kvadrat

Kuriosa: Musikern Clara Maes senaste musikvideo Strip släpptes i fredags och är inspelad i deras hus: se musikvideon här.

Betonghuset i Utvalnäs

Camilla designar smycken i återvunnet silver.

Havsutsikt från sovrummet.

Pallar i stål med uppblåsbar form.

En guldöverdragen fjäder runt halsen.

Björns funktionella hängare Gem.

Speljörna med utsikt på loftet.

Plåt möter sten och vatten.

Huset suddar ut gränsen mellan ute och inne.

En naturskön plats att umgås på.

Badrum med gröna accenter.

En kedja av

Stenplattorna fortsätter inifrån och ut.

Soffdelen skimrar av guld.

Camilla och Björn stortrivs i sitt hus.

Barnbarnet Millie har ett eget rum.

Alla tre samlade på altanen.

Tomten har utsikt mot hav och land.

En ubåt i betong har strandat i Utvalnäs.

Mer läsning