Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska du tänka på som boende i hyresrätt – juristen ger sina tips

Att röka i sin lägenhet är okej så länge man inte stör någon annan. Men tar du ut ockerpriser för din andrahandshyra kan du bli återbetalningsskyldig. Bostadspuls har kollat med Hyresgästföreningens jurist om vilka regler som gäller i ditt hem.

Annons

Sunt förnuft och kommunikation är det bästa för att undvika konflikter, enligt Christian Strömberg.

Får man bygga en pool på sin uteplats? Kan man inreda sin lägenhet precis hur man vill? Hur fungerar egentligen det här med Airbnb – och vad kan hända om man missköter sig?

Christian Strömberg är jurist på Hyresgästföreningen i Jämtland och ett återkommande mantra från honom är att använda sig av det sunda förnuftet i lägen där man är osäker på vad man får och inte får göra i sin bostad. Att ha en god kommunikation med både grannar och hyresvärd är också något han uppmanar till.

– Många konflikter kan enkelt undvikas genom dialog, säger han.

Frågor om husdjur och rökning tillhör de vanligaste som människor ställer till Hyresgästföreningen i rättighetsärenden.

– När det gäller rökning handlar det om grundläggande regler kombinerat med rim och reson. Man har rätten att nyttja sin lägenhet på ett normalt sätt, och då rökning inte kan ses som onormalt, är det tillåtet att göra det i sin bostad. När det gäller balkong eller uteplats får man ha lite sunt förnuft och tänka på att inte störa sina grannar, säger Christian Strömberg.

Husdjur är tillåtet förutom i undantagsfall, som i allergisanerade botadsområden.

– Det är ju väldigt tråkigt att behöva hamna i en hyresnämnd eller domstol på grund av en sådan sak som rökning eller husdjur. Återigen, ha i stället en dialog med dina grannar och försök hitta mellanvägar.

Läs mer: Stockholmsföretag köper Folkets Park – vill bygga 180 nya bostäder: "En unik plats"

Vid grov misskötsamhet händer det att människor blir uppsagda från sina bostäder. I vissa fall utan uppsägningstid.

– Är det en mindre allvarlig misskötsamhet kan du bli uppsagd efter normal uppsägningstid, men i de värsta fallen kan du bli utan bostad direkt. Ett typexempel på ett sådant fall är att man begår ett brott mot sina grannar, men det händer ytterst sällan, säger Christian Strömberg och fortsätter:

– Att bli uppsagd från sitt boende är det värsta tänkbara scenariot, oftast är konsekvenserna betydligt mildare, som en tillsägelse.

Juristen svarar – detta gäller angående...

Grillning är populärt på sommaren – men tänk på att dina grannar kan störas av lukten.

Grillning:

– Just nu finns inga särskilda bestämmelser för just grillning. Man får utgå från grundläggande regler och sunt förnuft, även här. Man har rätt att nyttja sin lägenhet på ett normalt sätt men du får samtidigt inte störa dina grannar. Röklukt kan vara störande, så det får man hålla lite koll på.

Airbnb-uthyrning:

– Det är ju ett relativt nytt fenomen men ska man hårdra det faller saken tillbaka på regler kring andrahandsuthyrning då du tillfälligt upplåter din bostad till någon annan. Du behöver tillstånd från din hyresvärd, annars riskerar du att mista din hyresrätt.

Hur mycket andrahandshyra man kan begära:

– En skälig hyra är i normala fall den du själv betalar till hyresvärden. Är lägenheten fullt möblerad kan man lägga på 10-15 procent. Att ta ut så kallade ockerpriser, eller en oskälig hyra, kan riskera att man blir tvungen att betala tillbaka pengarna till hyresgästen.

Inte självklart att bara ställa upp en stor studsmatta på tomten, säger Christian Strömberg.

Studsmatta eller pool på sin uteplats:

– Oftast ingår det i hyran att du får nyttja din uteplats på ett sätt som kan anses rimligt. Att göra ändringar och bygga på fastigheten är däremot sådant som fastighetsägaren tar ställning till och att ställa upp en stor trampolin på tomten är inget man har rätt till enbart grundat på hyresavtalet. Även här gäller sunt förnuft.

Hur varmt man får ha i lägenheten:

– Det är inte okej att ha varmare än 26-28 grader under mer än en högst tillfällig period. Det utgör helt enkelt en fara för människors hälsa, man får titta på folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Hur man får inreda sin lägenhet:

– Det är ganska fritt hur du vill inreda din lägenhet, så länge inget slitage orsakas i bostaden. Gör man stora utsvävningar, som att tapetsera i väldigt aparta färger och mönster eller måla om på ett sätt som inte är fackmässigt så kan man blir ersättningskydlig när man säger upp lägenheten. Men man får absolut utföra ett visst underhåll i sin bostad. Minskar bruksvärdet på lägenheten så kan man bli tvungen att ersätta skadan.

– Om du till exempel vill sätta in en ny spis rekommenderar jag att du pratar med din hyresvärd. Spis och fläkt ska fungera i din bostad, annars ska det bytas ut och det ingår i din hyra, säger Christian Strömberg.

Läs mer: Hälften hoppade av Kvisslebyhuset sedan insatsen dubblats

Mer läsning

Annons