Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om ett orangeri blev verklighet för Carina: "Här myser vi gärna"

Carina Berglund är psykoterapeut med mottagning hemma på gården.
När man kliver in på tomten möts man av en stor trädgård med mycket grönska.

Annons

– Ja, det är klart att trädgården har betydelse för hälsan, det är något speciellt med natur och trädgård, det gör något med människan. För mig är det ren avkoppling att vara ute och fixa i trädgården, säger Carina, som bor i Strömsbro utanför Gävle.

Läs också: Tre rum och kök i Armsjön – den mest klickade bostaden på Hemnet

Carina Berglund och Mikael Nyman har bott i huset i Strömsbro i omkring fyra år.

Undan för undan har de gjort trädgården till sin. När de flyttade in fanns redan köksträdgården.

– Här förvaltar vi bara det som redan fanns här, säger Carina.

Köksträdgården.

I trädgården har de flera sittplatser, en hammock vid bärbuskarna, en plats i skuggan som i en lummig grotta alldeles intill husväggen. På många ställen hörs det rogivande porlande ljudet av vatten. Bärbuskar samsas med blommor, grönsaker, höns och inte minst ett orangeri.

Läs mer: Bert och Catharina ska köra till Asien – tar med huset i bakluckan

Bygget påbörjades redan förra året men inte förrän nu börjar det på att bli helt klart. Carina och Mikael ville ha en plats för mys och avkoppling, därför såg de till att avsätta en del av byggnaden till en vedeldad bastu. I rummet utanför står en dagbädd, en fåtölj och en liten kamin som kan eldas under kyliga dagar. Inne i orangeriet är det vitt och ljust. De stora fönstren läpper in ljus och på de låga fönsterbrädorna står pelargoner på rad.

– Vi ville inte ha ett växthus med glastak. Det var ett orangeri med täckt tak som vi var ute efter för att kunna sitta här och inte storkna av värme, säger Carina.

Orangeriet har blivit en favoritplats för hela familjen.

Det växthus som fanns på gården har de tagit bort och istället byggt en spahörna med badtunna och en utedusch.

Läs mer: Saga köpte renoveringsobjekt själv: "Har slagit bort väggar, snickrat, målat och tapetserat"

Det som fattas för att bygget ska bli komplett är ett litet fönster som i dag är en glugg täckt med plast. Men visst använder de sitt orangeri ändå.

Hönorna tycker om röda vinbär.

Tidigare om åren har blommorna fått övervintra i hönshuset. Nu får de kanske ett eget hem i orangeriet till vintern, för i hönshuset håller hönorna till.

En kamin för kyliga dagar.
Det finns många sittplatser i trädgården.

Carina berättar att hon länge har haft en dröm om att ha höns och här på gården fanns plats. I hönshuset bor fyra hönor och för tillfället även tre kycklingar. De tre kycklingarna kommer från Weine Pernesten, som kallar sig låtsasbonden. Han lånade ut dem då en av Carinas hönor låg och ruvade och ruvade utan att få några kycklingar. Hönshuset saknar tupp så äggen var obefruktade. Lyckan var stor när hönan Lotta upptäckte de insmugglade, dygnsgamla, kycklingarna . Ibland får hönorna gå fritt i trädgården och de söker sig gärna till buskarna med röda vinbär. Där mumsar de så långt upp de når på buskarna.

– Sedan hoppar de för att komma åt bären högre upp, säger Carina.

Hönorna får gå fritt i hela trädgården ibland.

Längst in i trädgården i skydd från insyn ligger en stor altan och det efterlängtade och nybyggda orangeriet. Delar av trädgården har de fått hjälp med av en trädgårdsarkitekt. Pergolan över altanen är en av hennes ideer – och familjen är mycket nöjd med resultatet. Mateialet har Carina och Mikael köpt begagnat, de har kört med släpkärra och hämtat dörrar, fönster, taktegel och golv. Till hjälp har de haft en snickare, men de har också gjort mycket själva. En viktig bit som de ville ha i orangeriet var en bastu, en vedeldad bastu som används flitigt.

På hörnet utanför orangeriet står en gammal silltunna.

Drömmen om ett orangeri blev sann.

– Dörren hittade jag genom att ringa in till Sök och finn i P4, säger Carina och berättar med ett skratt att hon målat den med te för att få en passande nyans.

–Här myser vi gärna. Jag ser fram emot att få vara här även när det börjar att bli lite höstruskigt, säger Mikalel.

Precis utanför orangeriet finns en liten fontän som plaskar vilsamt och det är lätt att förstå att trädgården är en härlig miljö att få återhämtning och vila i.

Fönster med utsikt.

I den gamla ladugårdslängan har Carina Berglund sitt kontor i ena änen. I den andra bor hönorna.

Kristallkronans prismor glittrar fint när solen strålar in genom fönstren.

Pion.

Många gångar och rum i trädgården.

Orangeri

Ett orangeri är ett uppvärmt växthus för övervintring av träd som apelsinträd och andra prydnadsväxter om inte tål hårt vinterklimat i det fria. Namnet "orange" kommer av det franska ordet för apelsin, orange.

Mer läsning