Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett av Sveriges nordligaste passivhus står klart i Sundsvall – egendesignat, energisnålt och modernt

Jenny och Henrik Ahlman har förverkligat sin husdröm. De såg Sundsvalls kommuns projekt om Grönt boende och de tvekade inte en sekund med att skicka in en ansökan.
– Det var området som lockade och att få satsa på ett miljöanpassat hus, säger Jenny Ahlman.

Annons

TV: Titta in i det moderna energisnåla passivhuset. "Vi har ritat det själva"

Av de trettiotalet sökande till de fyra tomterna var familjen Ahlman en av de lyckliga som blivit uttagna till miljöprojektet i Sidsjö. Vilken typ av miljöanpassat hus det skulle bli fick nybyggarna själva välja utifrån kommunens och projektets regler.

Nu äntligen bor familjen i sitt nybyggda hus i Sidjön. Jenny och dottern Nora, som är fem år, stortrivs.

Varför valde ni att bygga ett passivhus med högre miljökrav?

– Kommunens krav kändes som ett bra utgångsläge, men vi såg det som en möjlighet att ta kraven steget längre och skapa ett modernt och miljövänligt hus.

Valet att bygga ett passivhus gör att de har goda förutsättningar att bli ett nollenergihus. Det betyder att byggnaden, som förutom att uppfylla kraven för passivhus, inte använder mer energi under året än vad den själv tillför.

Redan under planeringsfasen startade Henrik och Jenny upp sin blogg ”Villa Grön” som har varit en plattform att föra kunskap vidare och för att själva se förvandlingen från planeringsfas till färdigt hus.

– Den har hittills riktat sig mest till dem som är tekniskt intresserade eftersom det inte finns en enda bild från insidan nu när det är klart, sägerJenny och skrattar.

Det stora sällskapsrummet i entréplan är cirka 70 kvadratmeter stort och här kan flickorna ta fart och springa.

Villan, som är 230 kvadratmeter stor, är byggd på traditionellt vis. Den stora skillnaden är att det måste vara helt läckagefritt för att värmeåtervinning via den mekaniska ventilationen ska fungera optimalt. Ytterväggarnas och takets isolering ska vara väl tilltagen och fönstren och ytterdörrens material måste hålla hög isoleringsförmåga (u-värde).

– För att klara kravet får läckaget i hela huset vara sammanlagt en handflata stort, berättar Jenny.

Modernt är ledordet både interiört och exteriört. Den svarta träpanelen bryter av och skapar en medveten stark kontrast mot den ljusa accoyan som är en finslipad, speciellt framtagen furupanel som med tiden kommer att bli grå. Inne är det ljust och stilrent. De bladmönstrade fondväggarna i olika nyanser går igen i hela huset. Många idéer och framförallt känslan har de tagit med sig från deras förra villa i Korsta.

– Vi trivdes väldigt bra i det huset. Där hade vi över fyra meter i takhöjd och det ville vi gärna ta med hit. Här är det nästan tre meters takhöjd i alla rummen, även på övervåningen, säger Jenny och visar södersidans stora fönster och de nyinköpta sammetsgardinerna.

På nedervåningen samsas de sociala ytorna kök, matplats och vardagsrum på cirka 70 kvadratmeter i en helt öppen planlösning.

– Det har varit svårt att hitta möbler som passar eftersom allt upplevs så litet här, säger hon.

I köks- och matsalsdelen domineras väggen av en klocka som är cirka en meter i diameter stor. Kyl och frys är inbyggda under trappan med millimeteranpassning. Köket är luftigt och istället för överskåp valde de nätta hyllplan.

Toaletten på nedervåningen och badrummet på övervåningen är helkaklade med samma matta granitplattor både på golv och väggar.

I det stora badrummet på övervåningen kommer Nora och Nellie att njuta av många bad.

– Nora och Nellie önskade sig ett badkar. Det ska bara kopplas in ett par kranar så går det att bada här, säger Jenny, och Nora längtar.

På övervåningen finns familjens sovrum. De halvmeters tjocka väggarna ljudisolerar och gör huset väldigt tyst och behagligt.

– Jag sover så gott här och den fluffiga taklampan är vårt senaste inköpt. Jag tycker den passar in så bra här. Vi har försökt skapa en lyxig, hemtrevlig hotellkänsla i hela huset.

Området runt Sidsjön passar familjen som handen i handsken. Här är närheten till skogen och sjön endast ett stenkast bort. Slalombacken ser de från fönstret och balkongen. Där kommer hela familjen att spendera mycket tid i vinter.

Rosa, lila fjärilar och prinsessor, flickorna har fått välja själva i sina nya rum.

När planen om nybyggnation låg klar sålde de sitt hus i Korsta och flyttade temporärt till en hyreslägenhet mitt i Sundsvalls centrum under byggtiden.

– Vi ville inte hamna i den situationen att vi i slutänden stod med två hus och allt vad det innebär ekonomiskt. Vi är glada att det äntligen går att bo här för lägenhetslivet är inte min grej, säger Jenny och minns året i kappsäck som en lång negativ spiral.

– Vi kan se direkt att uppvärmningskostnaderna är betydligt lägre än vårt andra hus. Vi har lärt oss mycket på vägen och tänker varje dag på att inte slösa på varmvatten och att göra miljövänliga val, säger Jenny.

Nora, som är fem år, är duktig att påminna sina föräldrar. För att klara sig med en bil cyklar Jenny till och från sitt arbete inne i stan.

Boverket ställer många krav på nybyggda hus. Ett som familjen tyckte var trist att genomföra var att rita in ett extra rum på nedervåningen. Skälet till den regeln är att man ska kunna bo i sitt tvåvåningshus även när man blir gammal och ofärdig.

– Vi ville att så mycket som möjligt skulle vara i den öppna planlösningen men vi har fått kompromissa. Nu har vi ett gästrum/kontor här nere, berättar Jenny.

Hon var förberedd på att det skulle vara en krävande tid under husbyggnationen men med facit i hand har det varit sju resor värre än vad hon väntat sig.

Balkongen på övervåningen har de tagit hjälp av en arkitekt.

– Det fanns nästan ingen hantverkare i Sundsvall som hade kunskapen om hur man bygger passivhus. Det blev vi själva som fick studera och lära oss och samtidigt agera projektledare till de som arbetat med huset, berättar Jenny.

Den mansdominerade branschen gjorde klar skillnad på om det var Jenny eller Henrik som kom med riktlinjer för bygget.

– Det resulterade att vissa saker blev lite mer tungjobbat, säger Jenny och suckar tungt.

I den sköna soffan på övervåningen landar familjen efter dagens alla aktiviter. Här spelas det spel och  när barnen somnat ser Jenny och Henrik en film.

Nu står kristallglasen på hyllan, kläderna hänger i sina garderober och flickorna har hittat lugnet igen i det nya helmoderna villan. Familjen har bott i sitt drömhus i nästan tre månader och alla stortrivs.

– Häromkvällen, innan Nora skulle somna in såg hon sig omkring och sa:

– Åh, mamma vilket fint rum jag har fått.

Jenny håller själv med om att huset är helt perfekt.

Jennys bästa råd till andra som går i nybyggartankar:

► Noggrann planering.

► Var nyfiken och intresserad av hur det fungerar att bygga hus.

► Förlita er inte helt på andra - det är viktigt att vara insatt.

► Gör inga förhastade förändringar.

Familjen Ahlmans husblogg: https://passivhussundsvall.wordpress.com/

Fakta: Passivhus

Ett passivhus är en byggnad som passivt värms upp via solen, personerna som bor i huset, hushållsapparater och genom återvunnen värme i ventilationssystemet. Extra tjock isolering samt fönster och dörrar med låga U-värden. Värmebehovet för ett passivhus är 15kwh/kvm år.

Fakta: Grönt boendeprojektet i Sundsvall

Allt från material på interiör till hur luft, vatten och energi ordnas på bästa sätt i huset ska vara genomtänkt. Samtliga av dessa fyra tomter kommer att samarbeta som en egen förening för ett mer hållbart boende. I samfälligheten ska de ha en gemensam avloppsanläggning, ett bioreningsverk som är unik lösning för boenden i norr. Utöver det ska ägarna till de fyra tomterna hjälpas åt vid snöskottning av vägar och kanske även dela på praktiska saker så som gräsklippare och släpvagn – allt för att hålla ned påverkan på miljön.

Fler hemma hos:

Hon följde sitt hjärta och satsade på konsten – byggde ateljé i hemmet

Familjen har förvandlat radhuset till ett modernt hem med guldkant

Exklusivt och färgstarkt hemma hos Maria Lindgren – häng med in till paradvåningen mitt i stan

Fler reportage om Grönt boendeprojektet:

I Sidsjön sätts nu ett grönt reningssystem på plats för första gången i Norrland: "Håller för alltid"

Paret vill bygga grönt och miljövänligt – nu förverkligar de husdrömmen i Sidsjön

Nu växer Grönt boende fram – se Henrik och Joakims hus byggas

Kraftiga protester mot Grönt boende

Nu satsar de på ett hållbart boende

BILDEXTRA:

Parets sovrum. Bladverket går igen och här är tonerna dova och drömska.

Balkongen på övervåningen har ett glasräcke som passar till den moderna stilen.

Nora trivs i sitt nya rum.

Köket är rymligt och köksön är väl tilltagen för att kompensera att de valde bort överskåp.

Familjen har bara bott i huset i ett par månader och redan hunnit skapa en hemtrevlig och mysig atmosfär.

Lokala konstnärer som Veronika Eriksson och Bengt Lindström har fått ge sin starka touch till övervåningen.

Toaletten och badrummet är helkaklade och även här är det få valda saker som ger rummen sin lyxiga känsla.

Valet av lampor och spotlights ger liv åt de kaklade väggarna.

Döttrarna Nora och Nellie står på bästa platsen i vardagsrummet.

Glasräcket vid trappen skapar rymd. Här på övervåningen har familjen sina sovrum.

I det stora rummet på cirka 70 kvadratmeter får en matsalsmöbel en given plats framför ett av de stora fönstren i söderläge.

Badrummet och toaletten har är helkaklade med granit.

Här sover Jenny bra.

Accoyan är ett speciellt framtagen fura som är behandlad med ättika. Med tiden kommer färgen att bli mer grå och det ska inte målas.

Han blev stjärna över en natt –"Elvis" om karriären och genombrottet i Sikta mot stjärnorna: "Det var helt sjukt"

Över en natt blev den okände Härnösandsgrabben "Elvis" med hela svenska folket.
Nu, 24 år senare, har Henrik Åberg hunnit fylla 42 år. Och Elvis Presley utgör fortfarande en viktig del av hans liv.
Här berättar han om mötet med Priscilla Presley – och varför han börjat träna karate.

Annons
Henrik Åberg blev stjärna över en natt. Nu har han varit Elvis med svenska folket i 24 år.

Hösten 1995 har Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Kristina från Duvemåla urpremiär. Bara två procent av Sveriges befolkning är uppkopplad mot det nya fenomenet internet. I stället samlas vi framför tv-apparaterna. Talangtävlingen "Sikta mot stjärnorna" i TV4, där okända förmågor imiterar kända artister, blir snabbt en megasuccé.

När det är dags för final kliver en blott 18-årig Härnösandsbo ut på scenen och sjunger Elvislåten ”Blue Hawaii” med en röst som är förvillande lik legendarens.

Henrik Åberg vann svenska folkets hjärtan vid finalen av

Henrik Åberg vinner en jordskredsseger - och svenska folkets hjärtan.

Över en natt förvandlas han till stjärna. Sedan dess har det rullat på med turnéer, shower och framträdanden i hela Norden.

– Det var helt sjukt. Jag, som knappt varit utanför Härnösands kommun möttes av enormt pressuppbåd. Det var tv-soffor till höger och vänster, erbjudandena duggade tätt. Jag svävade på moln.

Henrik Åberg som gick tredje året på gymnasiets estetiska linje i Härnösand hoppade av skolan för att leva på musiken.

Nu har han varit Elvis med hela svenska folket i snart 24 år. Och när Henrik tittar i backspegeln är det inget som han ångrar.

– Nä, jag har fått syssla med det jag tycker allra bäst om på heltid. Det har rullat på bra i alla år och det är jag oerhört tacksam för, säger han.

När upptäckte du att du kunde sjunga som Elvis?

– Jag var extremt blyg och försynt som ung, tog ingen plats. Musiken fanns där sedan barnsben visserligen, dragspelet hängde med redan från tre års ålder. Men det var först i tonåren som jag provade på att sjunga.

Henrik Åberg är i mångt och mycket en kopia av sin förebild Elvis.

Det var i den vevan Elvis kom in i bilden.

– Jag fick en Elvis-skiva i julklapp och blev ett fan direkt. I smyg började jag sjunga hans låtar och insåg att "ja, det här passar ju min röst".

Blir du aldrig trött på att kallas Elvis-kopia?

– Jag är en nörd. Utan Elvis hade jag inte varit den jag är i dag. Och han har ju en enorm låtskatt att ösa ur. Han spelade in över 700 låtar inom flera olika genres, rock `n´roll, rockabilly och country och framför allt gospel, som han älskade, säger han.

Sommaren 2018 fick Henrik Åberg träffa Elvis före detta fru Priscilla Presley.

Henrik Åberg har även fått uppleva sin idol på så nära håll det är möjligt med någon som inte längre är i livet.

– Det var en stor Elvis-konsert i Stockholm sommaren 2018. På en stor skärm visades Elvis i naturlig storlek som sjöng och kompades av ett band och en symfoniorkester.

Efter konserten fick han träffa Elvis före detta fru Priscilla backstage.

– Det var hur mäktigt som helst. Att hon gillade mig och sa att jag var seriös gjorde ju inte saken sämre.

När vi träffas har Henrik Åberg just kommit hem efter en närmare 100 mil lång, nattlig bilresa och fyra utsålda konserter i Västergötland tillsammans med The Mule Skinner Band.

Henrik Åberg gör entré i rummet i en mörkblå rock, moderiktiga jeans och svarta boots. Den svarta luggen ligger perfekt i pannan och leendet är lika bländvitt som hos förebilden.

På något sätt lyckas han ta plats utan att göra något större väsen av sig.

Henrik Åberg har medverkat i Melodifestivalen, haft flera svensktoppshits och anses som en av Europas främsta Elvistolkare. Men han står fortfarande med båda fötterna på jorden.

– Jag blev pappa för tre år sedan till en pojke och det har nog gjort mig både lugnare och tryggare som människa.

Det är också en slimmad Elvis vi möter. Han avslöjar att han kommit till bukt med beroendet av Coca Cola och börjat träna karate.

– Karaten har gjort mig gott. Träningen gör att jag orkar bättre på scen. Många av rörelserna i karateträningen återkommer i scenshowen.

Våren 2019 innebär bråda dagar för Henrik Åberg. Elviskonserter väntar i både Italien och Ryssland. Och till hösten kommer hans femte soloalbum där parhästen Tomas Eneroth producerar och skrivit merparten av låtarna.

Ett smakprov från skivan "Den du en gång var" släpps i dagarna som singel.

På frågan vad han har ogjort tvekar Henrik inte på svaret:

– Det skulle vara häftigt att få göra en show i Las Vegas.

Henrik Åberg drömmer om att få sätta upp en show i Las Vegas.

FAKTA

Namn: Henrik Åberg

Ålder: 42 år

Familj: Fru och 3-årig son.

Bor: Villa i Utansjö.

Kör: "Har flera fordon, kör mest en jänkare, en Chrysler minibuss".

Fritidsintressen: "Jag har börjat träna karate på senare år, en sport även Elvis utövade".

Jag som person: "Jag tror att utomstående uppfattar mig som lugn och ödmjuk. Målmedveten är jag nog också vilket ofta leder till underliggande stress".

Favoritplats: "Jag bor väldigt fint vid en sjö i Utansjö. Sen jag träffade min fru som är västgöte har jag även förälskat mig i trakterna kring Kinnekulle".

Favoritdryck: "Precis som Elvis har jag varit Colaberoende. Nu försöker jag leva sundare så det blir mest Loka".

Är du fåfäng? "I yrkesrollen är jag nog extremt fåfäng. Privat är jag däremot raka motsatsen.

Ångrar du någonting du gjort? "Ja, det finns massor av saker jag så här i efterhand hade velat göra annorlunda. Men idag har jag mognat som människa och ställer bara upp på sådant jag kan stå för".

Vilken är din bästa egenskap? 

"Min musikalitet, utan den hade jag inte fått pyssla med det jag tycker allra bäst om på heltid. Jag kan, till exempel, inte se mig själv som affärsmänniska. Har noll koll på det".

Vilken är din sämsta egenskap?

"Jag är tidsoptimist, vilket jag inte är ensam om i min bransch".

 Vad har du för laster?

"Jag köper onödiga prylar som jag egentligen inte behöver som, till exempel, extraljus till bilen som aldrig blir monterade. De ligger bara och skräpar i garaget".

 

 

 

Annons

Lok riskerade att välta från viadukt i centrala Ånge – hus evakuerades och riksväg 83 stängdes av

DIREKT

Ännu ett strömavbrott i Timrå – drygt 500 abonnenter drabbades

Annons

Efter Färjestads uttåg – tränaren Ante Karlsson om framtiden: "Timrå är alltid ett alternativ"

Annons