Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett P-hus färre på Norra kajen – företagen bygger egna garage

Två P-hus är planerade för det område på Norra kajen som nu bebyggs. Men så blir det troligen inte. Nu visar det sig att det torde räcka med ett.

Annons

Det mesta pekar nu mot att kommunen bara behöver bygga ett P-hus på Norra kajen och det blir här vid rötkamrarna. Bilarna i förgrunden står på den markparkering som Mitthems boende använder tills P-huset står klart.

– Ja, och det beror på att flera av de företag som exploaterar Norra kajen väljer att själva bygga garage under husen. Och det är ju precis vad vi från kommunen vill, säger Hans-Åke Oxelhöjd, samordnare för kommunens parkeringsgrupp.

Företagen har haft möjlighet att friköpa sig från ansvaret att ordna p-platser till de boende. I stället får de då platser i kommunens P-hus, men då binder de sig för 20 år och det kostar drygt 133 00 kronor per plats.

– Vi räknar med att marknadspriset ligger på 600–700 kronor per månad, det är vad folk är beredda att betala för en plats med motorvärmare, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Att bygga eget garage under huset är inte billigare, tvärtom.

– Det kostar 450 000–550 000 kronor per plats, säger Oxelhöjd.

Men för de boende är det naturligtvis praktiskt att kunna ta hissen ner till garaget och dessutom höjer det värdet på lägenheten.

Läs också: Lillskär tvingas halvera garaget – för dyrt att bygga så djupt

Lillskär kommer att bygga garage under sitt kommande kvarter, Pärlan. I kvarteret Concordia, precis bortom Lillskärs första bygge, planeras för ett stort garage som kommer att rymma fler p-platser än vad kvarterets egna boende behöver.

– Även företaget SPG, som köpt kvarter 4, tänker bygga eget garage under. Och Kajhuset Solsidan längre bort har också tänkt ordna p-fråga på egen hand, säger Hans-Åke Oxelhöjd.

Kvarter 4 ligger vid vattnet, mellan Mitthems hyreshus och Lillskärs pågående bygge.

Kvar att lösa blir då p-frågan för de i Mitthems trygghetsboende och hyreshus, samt i det äldreboende som kommunen nu bygger.

– Sammanlagt blir det drygt 180 platser. Därmed skulle det kunna räcka med att bygga ett P-hus vid rötkamrarna. Bygger vi fyra våningar på motsvarande ett halvt kvarter får vi 200 platser.

Det tänkta P-huset lite längre österut skulle därmed inte behövas. Däremot kommer Beijer-tomtens boende att behöva ett P-hus, men det ska exploatören Magnolia själv ordna.

Kommunens P-hus vid rötkammaren kommer dock inte att stå klart förrän om 3–4 år.

Mitthems hyresgäster får under tiden parkera på tomten intill. Och i juli börjar man riva den stora byggnaden lite längre österut för att ordna markparkering där.

Hans-Åke Oxelhöjd, samordnare för kommunens parkeringsgrupp.

Mer läsning