Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert säger nej till skyskrapan: "Framtiden kommer att döma oss oerhört hårt"

Byggnadsantikvarie Michael Thörne vid Länsstyrelsen Västernorrland säger nej till skyskrapan i Sundsvall.
Med hänvisning till riksintresset kommer han att avstyrka en byggnad som skulle förstöra stora kulturvärden i Stenstaden.

Annons

Läs också: Riksintresse på väg att bli tandlös tiger: "Byggbehovet så stort att det kan åsidosättas"

TV: Expert säger nej till skyskrapan i Sundsvall: "Svårligen något som kan genomföras"

Byggprojektet på en 110 meter och 38 våningar hög skyskrapa på Stora torget i Sundsvall är enligt Michael Thörne olämpligt ur fler olika avseenden.

– Om jag lutar mig mot kulturminneslagen och riksintresseföreskrifterna i Stenstaden så kan jag inte se något annat än att det kommer att förändra Sundsvall för all tid och evighet. Det är även en irreversibel åtgärd som inte är återställningsbar. Från min horisont är det självklart att det är fullständigt olämpligt, säger Michael Thörne.

Läs också: Ex-kommunalråd om skyskrapan: "Arkitekter från 1800-talet kan inte få diktera villkoren för dagens städer"

I våras sa Länsstyrelsen ja till ett höghotellsbygge vid simhallen i Härnösand och även då var Michael Thörne tillsammans med en kollega kritisk på grund av att höghuset skulle skada riksintresset, men de kördes över av den egna myndigheten.

– Men alla inom kulturvården är överens om att det inte är lämpligt med skyskrapan i Sundsvall. Faktum är att det till och med finns planhandläggare som tycker att det här är direkt olämpligt, men uppenbarligen har man olika uppfattningar, säger Michael Thörne.

– Jag tycker det är olämpligt att bygga en skyskrapa på Stora torget i Sundsvall och det är min yrkesroll att säga det. Om jag skulle landa i någonting annat gör jag inte mitt jobb, säger Michael Thörne, bebyggelseantikvarie vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Han pekar på att Stenstaden är ett unikt riksintresse med en välbevarad och samlad bebyggelse som byggdes upp ungefär samtidigt efter att staden brann ner 1888. I början på 1890-talet regerade en blandning av olika stilar med förebådande av nationalromantiska strömningar och gotiska inslag. Hela stilhistorien fick därför ett konkret stenhusuttryck med en homogen skala på byggnationerna.

Läs också: Ett höghus kan bli startskottet för fler: "Svårt säga nej till fler höga byggnader om man sagt ja till en"

– Man ska inte vara motståndare till nya grepp och att nya tider måste få sätta sina avtryck, men man skjuter sig i foten om man tror sig att den här skyskrapan ska addera värden som man vill se i Sundsvall, säger han.

Han betonar att han officiellt inte kan ta ställning i frågan förrän det finns ett konkret förslag.

– Min åsikt är naturligtvis att jag tycker det här är olämpligt. Jag kommer så småningom att få den här remissen i mitt knä och jag kommer inte under några omständigheter kunna tillstyrka det här. Sen om andra tycker att utveckling är viktigare än bevarande så får de väl köra över oss, säger Michael Thörne.

Om skyskrapan byggs, hur kommer framtiden titta tillbaka på oss?

– Jag tror folk kommer att tycka att kulturmiljövården inte gjorde sitt jobb. Jag tror efterkommande kommer att döma dagens människor oerhört hårt, säger Michael Thörne.

Läs också: Nyberg och Wingårdh vill bygga höghus på Stora torget: "Kyrkan kommer inte längre dominera stadsbilden"

Mer läsning