Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få lägenheter kvar – Skanska funderar på nästa byggetapp i Inre hamnen

Två nya byggprojekt är helt slutsålda, på ett par håll går det litet trögare med försäljningen. Men Skanska är nöjd. I Hamnparken återstår bara 4–5 lägenheter av de 40. Så snart ska de börja planera nästa kvarter i området.

Annons

Under nästa år kan omkring 230 nya bostadsrätter i Sundsvall bli klara för inflyttning. Och dessutom ett antal hyreslägenheter. 2018 ska fler nya lägenheter stå klara.

– Nu känns det som att Sundsvallsborna accepterat att nya lägenheter har en högre prisnivå, så jag tror att det finns utrymme att bygga fler hus. Tittar man på Gävle och Umeå så fylls ju deras nybyggen också på, säger Katarina Bufvers på Mäklarhuset.

Skanskas kvarter närmast vattnet vid Hamnparken ska stå inflyttningsklart i maj–juni. I dag återstår bara en handfull av de 40 lägenheterna att sälja. Nästa Skanska-kvarter ska bli på tomten till vänster, alltså närmare Bolagsverket.

Nästan slutsålt. HSB-projektet Solgläntan mellan Heffners herrgård och Skandia har varit populärt. I dag finns bara en av de 35 lägenheterna kvar till försäljning: en trea på 89,5 kvadratmeter. Inflyttning är tänkt under tredje kvartalet nästa år.

Slutsålt. Lillskärs 63 lägenheter vid vattnet på Norra kajen är kontrakterade, en behåller dock bolaget som visningslägenhet så länge. De två husen ska stå klara nästa sommar. Huset till vänster i bilden ska bli kommunens äldreboende.

I början av oktober blir det inflyttning i Mitthems två hyreshus på Norra kajen. De har tillsammans 56 hyreslägenheter. (Bakom dem syns Mitthems trygghetsboende där inflyttningen redan är klar.)

Kajhuset Solsidan har sålt 19 av de 32 lägenheterna, och har tre reserverade. Huset ska ligga strax öster om Lillskärs bygge. Byggstarten ska ske under nästa år och inflyttningen beräknas till fjärde kvartalet 2018.

60 procent av de 33 lägenheterna i brf Stenhammaren vid Erstagatan är sålda och några till är på gång, enligt mäklaren Katarina Bufvers. Projektet har försenats på grund av väntetid på betongstommarna. Inflyttningen nu planerad till maj-juni 2018.

Höjd insats gjorde att hälften av köparna till de 48 lägenheterna i Kvisslebyhuset hoppade av. Nu har två lägenheter fått nya köpare. Mäklaren Lars-Eric Högman tror att han kan sälja 13 av de 23 lediga lägenheterna före oktober, så att byggstart kan ske. Inflyttning tänkt till sommaren.

Slutsålt. Myresjöhus ska bygga 17 kedjehus och två radhus vid Kyrkbergsvägen på Skönsmon och allt är sålt, kunde ST berätta tidigare i somras. Byggstarten ska ske snart och inflyttningen är planerad till januari.

Säljstarten för de 44 bostadsrätterna i föreningen Sidsjögläntan har varit trög. Nu är ändå fyra lägenheter kontrakterade och fyra reserverade. Det krävs 31 sålda för byggstart. Inflyttning planeras till perioden december 2017–mars 2018.

I somras kunde ST berätta att Myresjöhus 17 radhus och två parhus i Skönsmon är slutsålda.

För ett par veckor sedan gick också den sista av de 63 lägenheterna i Lillskärs projekt på Norra kajen. Och Lillskär ska ha säljstart för nästa bygge, bostadsrättsföreningen Pärlan, i slutet av september.

I Inre Hamnen börjar Skanskas kvarter att ta form. Inflyttningen är planerad till maj–juni nästa år och mäklaren Katarina Bufvers är övertygad om att alla 40 lägenheter då är sålda.

– Försäljningen tog ny fart när husen började byggas, så de enda som finns kvar i dag är en trea och en etta, samt två stadsradhus. Vi har en femrummare också, men den är på väg att säljas nu, säger hon.

Skanskas tanke har som bekant varit att bygga fler kvarter i området nedanför Bolagsverket.

– Vi är jättenöjda med försäljningen och därför kommer vi snart att börja titta på nästa kvarter. Det blir nog ungefär lika stort som det första kvarteret, men vi måste se över vilken mix av lägenheter vi ska ha där, säger regionchefen Marcus Andersson.

Han hoppas att man kan lämna in en ansökan om bygglov före årsskiftet och börja bygga några månader senare.

–Vi vill att byggprojekten där ska haka i varandra så att arbetet rullar på, säger Marcus Andersson.

Mycket bra har det också gått för HSB-projektet Solgläntan, granne med Skandia. 34 av de 35 lägenheterna är sålda.

Även Kajhuset Solsidan, som Sundsvallskillarna Magnus Edström och Kenneth Svelander står bakom, har sålt merparten av de 32 lägenheterna. Trots att inflyttningen dröjer åtminstone två år.

– Läget är ju fantastiskt. Nu i augusti har vi tecknat fyra kontrakt, så det är en riktigt bra start på hösten. Det innebär att vi har 19 sålda lägenheter och dessutom tre reservationer, säger Maria Högberg på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Och jag tror faktiskt att alla köpare är från Sundsvall eller Timrå, tillägger hon.

Lite trögare har det gått för projektet Sidsjögläntan, som kommer att hålla en ny informationsträff den sista augusti.

– Vi chansade med att ha säljstart precis i slutet av juni och sålde bara en lägenhet första veckan. Men i dag har vi sålt fyra stycken och har fyra reserverade. När folk ser att andra köper blir de mer intresserade, så jag tror att det rasslar till under hösten. Det är ett bra projekt, så jag är inte orolig, säger Kent Selin som driver Fastighetsbyrån.

Inte heller han tror att taket snart är nått för nybyggandet i Sundsvall.

– Efterfrågan är betydligt större än tillgången, så det ligger en bra bit bort, säger Kent Selin.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons