Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hyreslägenheter ska byggas på Södermalm: "Hyreslägenheter i två våningar"

Det ska byggas ännu mer bostäder i kvarteret Hermes på Södermalm. Förutom de 50 som planeras efter årsskiftet, innehåller detaljplanen byggrätt på fler hyreslägenheter.
– Vi har som mål att använda den byggrätten, säger Ante Bromée, fastighetschef på Mitthem.

Annons

Vi har tidigare rapporterat om att Mitthem planerar att bygga 50 nya lägenheter på kvarteret Hermes på Södermalm, längs Skolhusallén vid hörnet av Nygatan. Men det är inte allt som ska byggas i det kvarteret. Längs Nygatan kommer också att byggas lägenheter.

– Både kommunen och vi vill bygga där, men det finns inget konkret ännu. Vi har en byggrätt där och vi har som mål att använda den, säger Ante Bromée.

Det finns heller ingen tidsplan för byggstarten, men Ante Bromée tror att det tidigast kan bli under 2019.

– Vi ska bygga de 50 lägenheterna längs Skolhusallén först och byggstart där blir troligen efter årsskiftet. Minst ett och halvt år efter det börjar vi nästa byggnation, längs Nygatan, så byggstart kan bli någon gång under 2019, säger han.

Längs Skolhusallén ska det bli fyravåningshus med 50 lägenheter, men så högt får de inte bygga längs Nygatan.

Det är längs denna gata, Nygatan, som Mitthem ska bygga nya hyreslägenheter.

– Det kommer att bli mer småskaligt, hyreslägenheter i två våningar. Det är just nu omöjligt för mig att säga hur många lägenheter det kommer bli men det är ett litet antal. Det ryms inte så mycket i den byggrätten, säger Ante Bromée.

I byggrätten ligger en fotbollsplan som används av eleverna på Södermalmsskolan precis intill. Skolan har elever från förskola, upp till årskurs tre.

– Det är ju en komplikation. Vi har fått signaler om skolan behöver fotbollsplanen, så innan planerna blir verklighet ska det gås till botten med vad som är nyttigast för området. Det är inte Mitthems beslut, utan en avvägning av olika nyttor från kommunens perspektiv. Vi kommer ju inte bygga om kommunen anser att marken gör mer nytta som fotbollsplan för skolan. Det får diskuteras mellan intressenterna, men det kommer lösas på ett bra sätt, säger Ante Bromée.

Ante Bromée, fastighetschef på Mitthem

Läs mer: Mitthem i storaffär och går in med ansökan om bygglov

Rektorn på Södermalmsskolan Jan Fors berättar att fotbollsplanen är uppskattad av eleverna.

– Barn tycker ju om att röra på sig en del, och fotbollsplanen är en del i det mönstret. Jag utgår från att kommunen tittar till vår verksamhet och för en dialog med oss längre fram när det börjar närma sig. Till dess är det svårt för mig att uttala mig något mer, eftersom jag inte har någon information om detta, säger han.

Anneli Wikner är stadsbyggnadsdirektör och säger att avvägningar av olika intressen alltid görs i ett detaljplanearbete.

- Jag säger inget specifikt om det här fallet för jag har inte den informationen. Generellt talat så tittar man tittar om det är lämpligt att bygga bostäder där, utifrån massa olika aspekter. Sedan fattar de ett beslut i stadsbyggnadsnämden efter svåra avvägningar, säger hon.

Mer läsning