Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Foppa-hotell" byggs i Kalmar – ska bli snyggare än det i Örnsköldsvik

Sporrade av framgångarna i Örnsköldsvik planerar nu Elite Hotel och Lerstenen för ett nytt hotellbygge – i Kalmar. Och den byggnaden ska bli snyggare än den i inre hamnen, om man får tro arkitekten Thomas Sandell: "Kommunen gjorde om vårt förslag i Örnsköldsvik och det kan jag bli lite grinig på".

Annons

Elite Hotel, Örnsköldsvik

Det är drygt tre år sedan Elite Hotel öppnade i Örnsköldsviks inre hamn. "Foppas hotell" som många säger, hockeyikonens bolag Lerstenen var ju en huvudaktör.

Bygget gjordes efter en intensiv debatt, där många tyckte att byggnaden var ful och förstörde miljön. Några klagade också på att utsikten mot fjärden skymdes.

Det har också funnits åsikter om färgen på fasaden – och den blev inte som arkitekten Thomas Sandell tänkt sig.

Han hade flera idéer.

– Mitt förstahandsalternativ var att nederdelen skulle gå i svart och överdelen i matt silver. Det skulle ha fungerat bra mot vattnet och berget i bakgrunden, säger Thomas Sandell till Allehanda.se.

Men Sandell fick inte som han ville.

– Det blev ju en allmän opinion och stadsarktitekten och andra tyckte vi skulle prova ett annat sätt, och så blev det.

– Budgeten var också rätt sträng, och mitt förslag måste ligga inom ramen. Redan där blev jag ganska begränsad, säger Thomas Sandell.

Till tidningen Barometern i Kalmar säger han:

– Kommunen gjorde om vårt förslag och det kan jag bli lite grinig på. Vårt förslag var distinktare.

För Allehanda.se uttalar han sig lite mer diplomatiskt:

–Det blev inte speciellt dåligt i Örnsköldsvik.

Läs även: Här är Peter Forsbergs nya sommarhus: "En bra kombination"

Etableringen i Örnsköldsvik har varit framgångsrik för Elite Hotel och nu planerar kedjan, även nu tillsammans med Lerstenen, för ett hotellbygge i Kalmar, detta också nära vatten, i Ölandshamnen.

– Elite Hotel är väldigt nöjda med Örnsköldsvik och har dragit lärdomar av det bygget och etableringen. Vad som funkar bra och mindre bra, säger Thomas Sandell.

– Det har också varit kommunfolk från Kalmar på studiebesök i Örnsköldsvik.

Byggnaden i Kalmar är tänkt att bli något större, men i grunden är den väldigt lik den i Örnsköldsvik

Med undantag av färgen på fasaden då – röd i Thomas Sandells förslag.

– Den röda färgen har inspirerats av Kalmar Slott och Falu rödfärg. Jag tror att det kan bli stiligt när solen går ned, säger Thomas Sandell.

– I Kalmar finns ganska många byggnader framför, mot havet, så hotellet kommer inte att sticka ut så mycket som i Örnsköldsvik.

Det lär dock dröja några år innan Elite Hotel i Kalmar kan invigas. Sådana här processer tar tid och till att börja med ska en ny detaljplan göras. Och det återstår förstås också att se om Thomas Sandell får igenom sitt förslag om röd fasad.

Noteras kan också att en debatt kring hotellet motsvarande den i Örnsköldsvik redan startat i Karlmar. Barometern har fått många kommentarer på Facebook efter sina artiklar om det planerade bygget. På onsdagsmorgonen hade 88 av 136 tyckare givit tummen upp.

Bildspecial: Ö-viks nya hotell

Läs även: Hon konkurrerar mot de traditionella mäklarna – med sociala medier

Mer läsning

Annons