Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag från Gränsfors på iskallt uppdrag i Jukkasjärvi: "Det är en stor utmaning"

Ishotellet i Jukkasjärvi ska göras tillgängligt året om och kunskapen som krävs för att göra det finns i Nordanstig. För att projektet Icehotel 365 ska bli verklighet spelar företaget Geekab från Gränsfors en viktig roll.

Annons

Se Stefan Lundholm berätta om Ishotellet:

Trots att Gränsfors är en liten ort finns där en stor kunskap inom teknik och innovation. Något som visar sig eftertraktat ute i landet. När Ishotellet i Jukkasjärvi nu gör en satsning för att hålla hotellet öppet året om, kommer företaget Geekab AB från Gränsfors in i bilden med sina kunskaper.

Stefan Lundholm, vd vid företaget Geekab AB i Gränsfors är involverad i ett nytt bygge vid Ishotellet i Jukkasjärvi.

– Det är vansinnigt intressant. Det är ganska fantastiskt att en liten firma i Gränsfors får ett sådant här jobb, säger Stefan Lundholm.

Ishotellet i Jukkasjärvi ligger vid en älv, vilket gör att marken inte tjälar. På grund av detta behöver marken under hotellet kylas ner. 2010 började man konstfrysa marken under en kyrka, pelarsal och ett 70-tal hotellrum varav 10 sviter. 2011 hade man konstfrusit cirka 50 procent och i år konstfrös man resten av marken under hotellet.

– På det sättet tjänar man in cirka två och en halv vecka som man ytterligare kan ha öppet.

Slingor läggs för att kyla ner backen under ishotellskonstruktionen.

Eftersom Stefan Lundholm varit involverad i tidigare jobb vid hotellet, blev han nu också anlitad i det nya projektet Icehotel 365. Projektets mål är att kunna ha ishotellet öppet alla dagar året om.

– Det är ett speciellt jobb eftersom det inte gjorts tidigare.

På bilden ser man tydligt att marken under iskonstruktionen kylts ner.

Företaget Geekab i Gränsfors gör prefabricerade mattor av plaströr, som i sin tur är specialtillverkade av ett annat företag i Nordanstig, nämligen Bergman plast i Gnarp.

– Det är roligt att fler företag i vårt område fått förtroendet och är involverade i projektet.

Stefan Lundholm berättar om hur teknik kan användas:

Det är också ett stort jobb eftersom cirka 2000 kvadratmeter hotell ska kylas ner. Den nya delen kommer att byggas med isblock som skördas på Torne älv och packas i stora formar. Invändigt byggs hotellet upp med isblocken och utvändigt som en jordkällare med gräs på taket.

– Det kommer att bli 22 rum varav tio sviter i den nya delen. Dessutom blir det en galleria med en isbar.

Ritningen till den nya anläggningen som kommer att byggas för att användas året om.

Tanken är att taken i alla rum ska kläs med de prefabricerade mattorna och att man i varje rum delar upp rummen med två olika kylaggregat. Uppdelningen med två aggregat görs som en säkerhetsåtgärd.

– Om ett fel skulle uppstå är tanken att varje rum ändå ska ha ett fungerande aggregat.

Se läckagetest av slangarna:

Just isbaren är en utmaning i sig, eftersom många människor kommer att vistas där samtidigt. En människa avger cirka 30 watt värme, men den stora utmaningen är den fuktiga utandningsluften. Tanken där är att ha en luftfuktare i taket där utandningsluften kondenseras ut och fryser till ny is.

– Det har varit mycket nytt att lösa och svårt att hitta konstruktionslösningar. Hur ska vi fästa aggregaten i taket? Vilken vikt tål det? Hur gör vi om det behövs göras åtgärder i ett rum?

Stefan Lundholm har tagit fram en ny typ av svets för att underlätta för de anställda.

Enligt Stefan Lundholm har det tagits fram sju ritningar innan den slutgiltiga antogs.

– Andra funderingar har varit vad som är rätt längd på slingorna och att få rätt temperaturskillnad gentemot värmepumpen.

Företaget i Gränsfors producerar mattor av polyetenslang. Mattorna ska sedan fraktas i specialbyggda lastpallar till Jukkasjärvi och monteras i den nya året-runt anläggningen i Ishotellet.

Företaget i Gränsfors tillverkar nu cirka tre mattor om dagen och totalt ska 137 mattor levereras. Man har även fått nyanställa personal.

Företaget Geekab i Gränsfors har fått nyanställa personal som jobbar med leveransen till Ishotellet i Jukkasjärvi.

– Jag har gjort väldigt många jobb tidigare med allt från sportarenor till gatuvärme, men det har varit ganska basic i jämförelse, det här är mycket speciellt. Det är som att bygga en flytande stad på en sjö.

Läs även: Po Tidholm

Läs även: Iskall födelsedag för Monica

Läs även: Iskall entreprenör inspirerade

Mer läsning