Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första delen: Kolonilotter i Sidsjö – kika in hos Siv och Jan Asklöf

På kolonilotterna i den 100-åriga föreningen växer det så att det knakar – speciellt hemma hos ordförande Jan Asklöf och hustrun Siv Asklöf. Här är det Siv som odlar och Jan som bygger och de är här i princip varje dag under sommarhalvåret.

Annons

Det var Siv Asklöf som i början av 2000-talet ville skaffa en kolonilott – och maken Jan hakade på. Trots att Jan var en aning skeptisk när hustrun Siv ville skaffa kolonilott har han nu funnit sin plats. Efter något år som kolonister blev Jan medlem i koloniföreningen och som småningom fick han posten som ordförande.

– Det är ett fantastiskt ställe och det är roligt att fler yngre börjar att söka sig hit, säger Jan och Siv fyller i:

– Ja, det är så roligt att nya fräscha fläktar kommer in. Det är en fantastisk gemenskap grannar mellan, det måste vara så för att det ska funka. Vi hjälper varandra, säger hon.

Koloniföreningen Arbetsglädje fyller 100 år nu i sommar och det ska firas med en stor fest med samtliga kolonister samt några hedersgäster. Den sjätte augusti är det dags för fest och därför har Jan och de andra engagerade i föreningen mycket att göra.

– Det blir nog runt 80 gäster, det ska bli riktigt roligt men det är ju mycket som ska styra upp. Just nu bygger vi ett jättestort trädäck där vi ska sitta, som tur är finns det så många fantastiska människor som hjälper till, säger Jan Asklöf.

Läs också: Wilma och Janne har byggt en biologisk pool i trädgården – följ med in på rundvisning

Siv och Jan Asklöf har en lott i Sidsjö som de är på i princip varje dag under sommarhalvåret.

På sidan av håller Jan tillsammans med Henrik Nordin på att skriva en bok om föreningen och 100-års jubiléet.

– Många vill att den ska ges ut under festen, men jag tycker att festen är ju slutet på boken – det är ju då vi fyller 100 år. Så efter vi har firat klart så gör vi punkt och så kommer boken i höst, säger han.

Läs också: De har byggt sitt hem på loppisfynd och kreativa lösningar

Under tiden Jan och teamet förbereder festen på tar Siv vidare i trädgården. När vi besöker deras välskötta lott blommar pioner, gurkorna i växthuset är mogna och pepparfrukterna börjar visa sig. Varje dag är de här, om än för att sköta om trädgården så är det också för att koppla av.

– Jag mår så bra här, det är alldeles lagom för oss två. Ibland känns det lite mäktigt ändå när allt mognar samtidigt och vi inte hinner äta allt, skrattar Siv.

Stugan som stod på tomten då de köpte kolonilotten valde de att riva för att bygga en ny, större, stuga.

– Den som var här då var tre gånger tre meter stor och med i princip bara jordstampat golv, skattar Jan och fortsätter:

– Då ritade jag upp en ny och så byggde vi en stuga som har plats för både kök, säng- och matplats.

När de köpte tomten stod en liten stuga på bara några få kvadrat. De bestämde sig då för att riva och bygga en ny.

Även om Jan och Siv inte brukar sova över på lotten så är stugan i sig värdefull.

– Skulle man vilja så hade man kunnat sova över, det finns allt man behöver. Men den är också bra när det är lite ruggigt väder eller om man vill göra ordning mat. Vi har det bra här, säger Siv.

Herr och fru Asklöf kompletterar varandra bra, Siv har odlingsexpertisen och Jan bygger gärna. Och när det är något nytt bygge på gång så jobbar Jan gärna med olika former av återbruk.

– Jag gillar inte samhället i dag som slänger bort allting. Ett exempel var då jag gick förbi när Bosvedjans bostadsrättsförening skulle byta fönster på samtliga lägenheter, vilket motsvarar ungefär 7000 fönster, säger han och fortsätter:

– Och de skulle slänga alla fönster, fast de inte var något direkt fel på dem. Då tänkte jag att de där skulle man kunna göra ett växthus av – och så då gjorde jag det.

Läs också: Nu blommar det på den gamla släktgården i Åh - följ med in till Susanne och Anders i Njurunda

Mer läsning