Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första steget taget på skyskrape-projektet i Sundsvall: "Fantastiskt om vi kunde bli färdiga innan 2021"

Nu är första steget taget på bygget av en skyskrapa på Stora torget. Byggföretaget har lämnat in en ansökan till kommunen om att få börja exploatera området. "Nästa vecka ska vi ha en offentlig presentation av hela projektet på Kulturmagasinet", säger vd Niklas Nyberg.

Annons

Läs mer: De vill bygga höghus på Stora torget

Byggplanerna presenterades på en presskonferens på stadshuset i våras, och nu har de börjat få fastare form.

Niklas Nyberg, vd på Nyberg Fastigheter & Förvaltning AB, har lämnat in en ansökan om markanvisning till kommunen. Ansökan är det första steget för att få området där höghuset ska byggas detaljplanerat. Om ansökan godkänns får hans företag ensamrätt att förhandla med kommunen om förutsättningarna att bygga på platsen.

Planerna har fått både ris och ros av den allmänna opinionen i Sundsvall. Meningarna går i sär och en del är rakt igenom negativa, medan andra välkomnar byggprojektet som en bra idé.

Läs mer: Skyskrapan: "Ett sådant helgerån måste i tid förhindras"

Läs mer: "Klart vi ska ha en skyskrapa på Stora torget"

Kritiken kan stoppa planerna men de ledande lokalpolitikerna tillhör de som är positiva till idén, och med deras stöd i ryggen ser Niklas Nyberg inga stora hinder på vägen. Han hoppas att huset kan börja byggas så snart detaljplanen är färdig.

– Detaljplanen lär väl vara färdig om 1,5 – 2 år. Sedan är byggtiden två år. Det vore fantastiskt om vi kunde bli färdiga innan 2021, när Sundsvall ska fira 400-årsjubileum som stad.

Skyskrapan, eller höghuset som Niklas Nyberg själv lite mer anspråkslöst föredrar att kalla byggnaden, kommer att bli 115 meter och 38 våningar hög. På de första fyra våningarna ska det finnas en saluhall, en restaurang, och ett café. På övriga 34 våningar byggs 50 bostadslägenheter på två till fem rum.

Läs mer: Skyskrapan på torget: Så mycket kostar den att bygga och så dyrt blir det att bo där

Byggnaden blir 115 meter och 38 våningar hög.

Några av de som kritiserade projektet i våras hävdade att ett så högt hus inte går att bygga på torget, eftersom marken under torget är för lös och bara består av lera och vatten. Men marken har undersökts och grunden ser inte Niklas Nyberg som något olösligt problem. Huset ska stå på pålar som fästs i berggrunden, ungefär 30 meter under marknivån. Höghuset byggs också på ett underjordiskt garage som blir betydligt bredare än själva huskroppen, och som hjälper till att stabilisera hela konstruktionen.

På torsdag den 8 september ska Niklas Nyberg och arkitekten Gert Wingårdh ordna en offentlig presentation av hela projektet för allmänheten, på Kulturmagasinet i Sundsvall.

– Då ska vi gå ut och berätta lite mer, säger Niklas Nyberg.

Skyskrapan kommer att förändra vyn över Sundsvall.

Fakta: Skyskrapan

Byggnaden kallas TORG1 och är ritad av Gert Wingårdh. Den blir 115 meter hög fördelat på 38 våningar.

Huset ska rymma 50 bostadsrätter, mest tvåor och treor på 65 kvadratmeter, men också större lägenheter över hela våningsplan, med fyra eller fem rum på 138 kvadratmeter. Det kommer även att finnas möjlighet att köpa ännu större etagelägenheter, över två våningsplan. Alla lägenheter får en egen inglasad balkong mot torget och kvällssolen i väster.

De fyra våningarna längst ner får kommersiella ytor med stora glasfasader. Där ska beredas plats för saluhall, restaurang och café.

Under marknivå planeras förrådsytor till lägenheterna samt ett parkeringsgarage med plats för cirka 50 bilar, med infart från Kyrkogatan.

Om allt går som byggföretaget vill står huset klart att invigas lagom till Sundsvalls 400-årsjubileum 2021.

Arkitekten Gert Wingårdh och vd Niklas Nyberg ska ordna en offentlig presentation av hela projektet på Kulturmagasinet den 8 september.

Mer läsning