Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från "fult plåthus" till julpyntad Bullerby-dröm: "Det har varit mycket slit"

En köpes-annons på Blocket gav napp. Och nu har makarna lagt ner ”extremt mycket kärlek” på det som från början var ett fult plåthus.
– Vi såg igenom fasaden, säger Anna Löf som har tar in naturen när hon julpyntar. Firandet ska gå i grönt med hjälp av tallskott, enkvistar och granris.

Annons

Familjen har bott i Mora by i Dalarna i fem år. Att hitta boende i området är tufft, och Anna var inte sugen på att bygga nytt, hellre ville hon sätta sin prägel på ett äldre hus. Och en efterlysning på Blocket gav alltså utdelning.

TV: Hemma hos familjen som firar jul i grönt och vitt:

– Drömmen är egentligen en liten gård med hästar, men det här är i alla fall ett steg på vägen, säger Anna.

Familjen bytte Skräddarbacken mot Bullerbacken i Gustafs.

– När vi fick svar på annonsen så googlade jag området, och såg det här huset med grå-brun plåtfasad. ”Hoppas det inte är det” tänkte jag.

Men just den villan var det. Emellertid såg Anna och Andreas Löf att huset hade potential.

Den äldre timrade delen av är troligen från förra sekelskiftet, eller ännu äldre. En tillbyggnad gjordes 1932.

Läs också: Lisas pepparkakshus gjorde succé på Facebook – en exakt kopia av tornvillan på Södermalm

De har grävt ur husgrunden och installerat golvvärme, efter att ha frusit de tre första åren. Anna vill bevara det gamla, men samtidigt ha ett fungerande hus. Plåtfasaden är utbytt mot liggande panel.

– Det har varit mycket slit, men vi är målmedvetna och ger oss inte innan det är klart. Vi jobbar båda inom handeln, och kunde från början inte så mycket om husbygge, men vi har gjort mycket själva. Utom taket och VVS- jobben, berättar Anna Löf.

Svärfar är elektriker och har tagit hand om all el i huset, och hjälpt till mycket i husets tuffare delar. Svärmor har funnits till hands för barnen och hjälpt till med mat och andra godsaker.

– Två fantastiska människor som jag är så tacksam över att ha i mitt liv, säger Anna.

Linneservetter, med små kvistar av enris, fullbordar juldukningen.  Bordsgranarna är gjorda av olika stora pepparkaksstjärnor, ihopfogade med sockerlasyr.

I bakgrunden sjunger Peter Jöback ”kom, kom signade jul” och ute i vagnen vaknar Minelle, som efter en kort stund i mammas famn tycker detär kul med besök. Snabbt lägger hon beslag på en plåthjärta och tultar iväg med den. Att julpynta med en nyfiken ettåring hemma är inte det lättaste.

Läs också: Anna-Karin Kammerling och maken Jesper byggde själva drömhuset med sju meters takhöjd

När familjen flyttade in var det mesta av inredningen från sent 1970-tal. Nu är det renoverat, både i äldre och nyare stil.

Ända sedan barnsben har Anna Löf tyckt om att piffa. Hon var redan tidigt svag för saker som har en historia – gamla böcker, bebisskor och ärvda borstar i nysilver.

Och det intresset håller i sig. I köket står en köpmansdisk hamnat på parad – möbeln med många lådor kommer ursprungligen från en handelsbod. När butiken lades ner fick farfar den lådrika möbeln, han hade den i garaget, full med cykeldelar. Sedan stod den hos en faster innan Anna tog över via sin pappa.

– Den är sliten. Först tänkte jag måla den, men den får vara som den är.

Vitt och grönt är julfärger på Bullerbacken.
Inredningen är en blandning av nytt, ärvt och begagnat– hittat på loppisar, auktioner och på olika nätsajter.

I köket har makarna tagit bort en vägg för att få plats med ett större köksbord. Väggarna går i ljusgrått, en fin kontrast mot vit köksinredning. Anna målade om fyra gånger under en dag innan hon hittade rätt nyans.

– Till slut fick det blir kalklitir i köket också, trots att den färgen är dyrare och kan vara känslig för fingeravtryck och vattenstänk, säger hon.

I fönstren har Anna hängt pepparkakshjärtan.

Findukat med linne, silver och enris. Bordsgranarna är gjorda av pepparkakor, ihopfogade med sockerkristyr.

Kalklitir är en isländsk kalkfärg som är gjord av enbart kalk, pigment från sten och vatten. Den kommer som pulver, och man får blanda själv. Den ger sträv och fin struktur.

Jöback övergår till Ave Maria och vi beundrar lingonkransen som Anna bundit. Den sitter på en sliten skafferidörr som kommer från makens mormor i Furudal. Anna gillar kontrasten mellan nytt och gammalt.

Kattungen Doris har fått namn efter makens mormor som gick bort förra sommaren. Kyrkan spelar Stilla natt, om man skruvar upp den.

Pralin hälsar på vid första advent, och även om det är trist att första snön just slaskat bort så är Anna lite lättad, hon hade ju inte hunnit ta in så mycket av skogens gröna.

Men nu står granriset i kruka, enriskvistarna pryder linneservetterna och tallskotten spirar i glasburkar med vatten.

I vardagsrummet är det blå kalklitir som gäller på väggarna.

Eld i spisen är en del av julkänslan, och doftade granskott trivs fint i glasburkar med vatten.

Kattungen Doris har fått namn efter makens mormor som gick bort förra sommaren.  Hon är nyfiken på allt.

I hallen skapar fiffiga förvaringar ordning och reda för trebarnsfamiljen. Kläder, skor och cykelhjälmar döljs i utdragbara lådor och garderober som Anna målat grå. Att maken ville sätta in belysning tyckte hon var överkurs, men nu uppskattar hon lampskenet som gör det mer lättletat i vintermörkret.

Lådorna hittade Anna på Ikea. Hon har målat dem grå, och skapat en sittvänlig bänk av brädor i hallen. Mässingsljusstakarna kommer från Ica Maxi, och beslagen från Byggfabriken.

Hästar, gottebord, köttbullar och nybakat

Familjen: Anna och Andreas Löf har döttrarna Meja 9 år, Molly 6 år och Minelle 1 år.

Gör: Hon är försäljningsansvarig på Ica Maxi, han arbetar med verksamhetsstyrning för Ica Sverige

Fritidsintressen. När det finns tid över tillbringar Anna den gärna med hästar eller umgås med vänner och familj.

Viktigast på julbordet: Köttbullar!!! Sedan ett välfyllt gottebord. "Jag älskar att baka och testar gärna att baka nya saker varje år".

Favoritpynt: Granar, i alla dess storlekar. Och hyacinter, och mängder med levande ljus.

Instagramkonto: Husetibullerbacken

Sundsvallsbon Ezmerey vann stor fitnesstävling – berättar om svåra utmaningen: "Allt kan gå med disciplin och hårt jobb"

Annons

Larm om trafikolycka vid Baldershovs idrottsplats

Annons

Trafikolycka i Torsboda – en person skadad

Annons

Glädjande besked för Njurundabor – vägen öppnas redan på torsdag: "Har gått fortare än väntat"

Annons