Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gycklare på riktigt och bonde på låtsas – möt mångsysslaren Weine

På Weine Pernerstens gård finns en gammal halvrisig rosenbuske. Allt annat är ätbart. Weine vill gärna bli mer eller mindre självförsörjande och han tar entusiastiskt tillvara på allt han kan.

Annons

TV-klippet: Se Weine Pernersten visa runt på sin gård.

Några har kanske mött Weine Pernersten och hans hustru Malin som gycklarna Wullger och Mimmi. Då har de hönan Scara och kaninen Haren med sig och uppträder för familjer. Men hemma i Trödje strax norr om Gävle är Weine låtsasbonde och föder upp och odlar det som går att äta.

På hans gård finns inte en enda prunkande rabatt. Ja, förutom den pyttelilla plätten vid trappan där det faktiskt växer en gammal rosenbuske. Den är en rest från de tidigare ägarna av huset.

– Jag är intresserad av odling men det ska vara produktion. Jag har inget intresse av att noppa gräsmattan med pincett. Jag vill fylla jordkällaren!

Weine är fylld av entusiasm och berättar om sin vardag som inte är så vardaglig. Malin undervisar på cirkusgymnasiet och det har Weine också gjort tidigare men nu är han höghöjdslärare! Men det är inte parets huvudsysselsättning. Mesta tiden går åt till att resa land och rike runt för att uppträda som varietéartister. Det har de gjort i 20 år nu. Och som om inte det vore nog har de tre barn och så djuren förstås och odlingarna.

– Har man mycket att göra hinner man med mycket, konstaterar Malin där hon sitter uppkrupen i soffan. Bakom henne står en gammal förpackning för cocktailtomater. I den växer ogräs.

– Ja, det var dottern som hittade några frön och ville prova, säger Weine lite ursäktande.

Barnen går tydligen i föräldrarnas fotspår. Odling och återbruk.

Paret Pernersten köpte huset i Trödjefjärden för 15 år sedan. Weine ville bo kvar i stan men blev övertalad av hustrun Malin. Villkoret var att han skulle få ha höns och det fick han.

– Djurintresset ökade men nu är jag nöjd med det vi har.

Fårhagen ligger bara en liten bit ifrån huset och snart ska Weine bygga en inhägnad med tak så att hönsen får en stor, stor bit mark, skyddad med tak av nät, att picka runt på i sommar. Tills vidare bor de vuxna hönsen och tuppen i en lada och småkycklingarna i ett hus på tomten tillsammans med kalkoner. Det är ett trevligt kacklande och hönsen och kalkonerna ger inte bara kött utan också ägg och gödsel. Dessutom käkar de ogräs och matrester.

– Det får lukta skit i växthusen, konstaterar Weine med ett brett leende.

Men hönsen gör mer nytta än så. Weine hyr ut sommarhöns till tre familjer sedan några år tillbaka.

– Jag behöver ytan för kycklingarna. Jag satte in en annons och efter tre minuter fick jag ta bort den. Det var ett enormt tryck.

Varje vår tar han ägg och lägger i kläckningsmaskinen. Till påsken, två dagar innan kläckning, tar han med några ägg till förskolan i Trödje så barnen får se hur det går till när kycklingarna föds.

– Det piper i äggen några dagar innan. Barnen kan sitta hela dagarna och bara titta. När de kläckts får de vara kvar några dagar och på våren kommer barnen hit och döper kycklingarna och tar kort på dem.

Weine lutar sig över äggen i maskinen. Han knackar lite försiktigt men inte ett ljud.

– 75-80 procent blir tuppar. De är rätt värdelösa men får gå på åkern till höstslakten.

På tomten, som är som en normalstor villatomt, finns också plats för vinbär, potatis, rödbetor, vitlök, gul och röd lök, rabarber, kryddhus och mycket annat. Allt ska gå att äta så när det gamla äppelträdet fälldes för att ge plats åt en pool ersattes det genast med ett nytt äppelträd. Både här och där finns små växthus. Alla byggda av återvunnet material.

– Tanken är att vi ska vara självförsörjande större delen av året. Nu har jag snöat in på solrosskott. Det tar bara två veckor i fönstret så är det ätbara.

Snart ska potatisen ner och fler rödbetor behöver han till pytt i pannan framöver.

– När vi hade bott här i flera år hittade vi jordkällaren. Det var en höna som sandbadade och då blev det ett hål. Jag kröp in och hittade jordkällaren.

Källaren låg under en vedbod och ett garage men Weine fann på råd. Han delade av utrymmet så att både han och grannen fick varsin del och nu kommer han åt sina sex kvadrat inifrån ett förråd. Jordkällaren håller ungefär sex grader året runt och är en perfekt plats för allt han odlat under säsongen. Weine fyller den med sylt, saft och inläggningar varje höst. Men ibland kan det bli lite för mycket.

– Vi hade gurkor till förbannelse förra året. Jag ville ha ett större växthus och när den lokala idrottsföreningen hade ett sönderblåst partytält tog jag det och klädde in med byggplast. Där inne odlade jag gurka, paprika, chili, sallad och tomater. Det var inte vackert när det blåst ett tag men produktivt. Jag hade tomater till mitten av januari som fick mogna efter hand och gurkor!

Det blev inte mindre än 150 kilo gurkor i "växthuset" trots att Weine bara satte två rader. Han fick äta gurka (Malin är allergisk), han fick ge bort gurka och han fick tvinga på folk gurka.

– Men nu har jag snöat in på solrosskott. Det tar bara två veckor att driva dem i fönstret!Weines tips till andra odlare är att börja tidigt inomhus för att förlänga säsongen.– Jag har ingen belysning men börjar med tomater och gurka i slutet av februari. Jag har dem i rekvisitaförrådet där det är 15 grader.

Weine och Malin köper inga snygga krukor eller set för förodling.

– Vi använder juice- och mjölkförpackningar. Tycker man de är fula kan man väl klä in dem, tipsar Malin.

– Förra året hade jag 500 förpackningar. Det gick överstyr, det erkänner jag, säger Weine glatt utan att se ett dugg skyldig ut.

Fröerna köper Weine och Malin från Kina. En hel del spännande sorter blir det. Röd gurka till exempel.

– Grobarheten är siså där men det är billigt!

Den som vill följa Weines framfart bland gurkor och höns kan göra det via Facebook: En låtsas-bondes betraktelse

Malin och Weine Pernersten har jobbat ihop som varietéartister i 20 år. Trots att de flackar land och rike runt hinner de med att både odla och föda upp kycklingar och kalkoner.
Förra året fick Weine 150 kilo gurkor! Han har ätit massvis med gurka, gett bort gurka och nästan tvingat på folk gurka men nu är förrådet snart slut.

Det växte så det nästan knakade i det hembyggda växthuset.

Mer läsning