Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan byggde sin första husbåt för 30 år sedan – nu planeras serietillverkning

/
  • Det är teknologi på hög nivå i Håkan Ottossons husbåt. Pulpeten, som styr i princip allt i båten, är monterad i sovrummet där skepparen sidledes kan se både akter och för med utsikt via stora fönster mot bakre soldäck och främre altan.
  • Hammerdalssonen Håkan Ottosson har tillverkat tre husbåtar. Här, i husbåten Alice 28 (28 kvadratmeter) finns alla bekvämligheter som fullt utrustat kök, toalett, sovrum med tv och stora panoramafönster. I handen håller han
  • Den som passerar Hammerdal kan se visningsbåten Alice alldeles vid vägen och först nu, 30 år efter första bygget, börjar planerna på serietillverkning av husbåten att gro på allvar.
  • Inger Ottosson, Håkans lillasyster, äger den första husbåten som byggdes 1986.
  • Familjen Håkan Ottosson båtade på Göta kanal för några somrar sedan. Folk gjorde stora ögon när den 35 kvadratmeter stora ekipaget sakta gled fram över vattnet.

Hans ekipage får stor uppmärksamhet vart den än befinner sig. Nu planerar Håkan Ottosson att på allvar börja serietillverka sin husbåt.
– Vi har börjat på en säljfolder och ska försöka börja sälja båtar framåt sommaren.

Annons

Folk var nästan galna när Håkan Ottosson förevisade sin 28 kvadratmeter husbåt Alice 28 på en visning i Motala för några somrar sedan.

Båtfolk och en stor andel pensionärer med drömmar om att få sälja sitt hus och bo lite mer kompakt, på sjön och året om, passerade vardagsrum, sovrum, toalett, kök och soldäck under de timmar Ottossons visningsbåt stod ankrad i vattnet.

1500 personer beräknades ha kollat in husbåten, byggd i Hammerdal och sjösatt i Motala och Sundsvall för visning och provkörning

Mannen bakom husbåtsbygget är Håkan Ottosson, Ottossons bygg AB i Hammerdal sedan 1991, och med en ohejdad fascination för dels husbygge men i huvudsak för att vara på sjön – en kombination som kan tyckas högst lyckad i sammanhanget.

Hans första husbåt stod klar sommaren 1986. Då var Håkan Ottosson 21 år.

– Jag sa till farsan att jag skulle bygga en flotte, men farsan sa: "Men va fan, ska du bygg, bygg rektut på en gång"

Det har hunnit bli två husbåtar till sedan dess och det senaste alstret blev en i företaget som tagits fram för serietillverkning (de två första privatbyggena ägs av syskonen Håkan och Inger, men även systern Karin Ottosson). De brukar ses på Edesjön varma sommardagar.

– Det är roligt när man träffas ute i sjön och äter middag ihop. Ungar har riktigt roligt, säger Håkan.

– Så fort solen skiner och det är spegelblankt vill man bara släppa allt och skynda sig ut på sjön. Det är fridfullt på något vis, fortsätter han.

Lillsyrran Inger:

– Man blir inte lugn om man inte får komma ut och det är så där riktigt fint. Man kan bada, åka vattenskidor, äta, grilla, ligga och läsa böcker.

Den som passerar Hammerdal kan se visningsbåten Alice alldeles vid vägen och först nu, 30 år efter första bygget, börjar planerna på serietillverkning av husbåten att gro på allvar.

– Vi har börjat på en säljfolder och ska försöka börja sälja båtar framåt sommaren.

Finns intresset för husbåtar på marknaden då?

– Intresset finns, det är ju upp till mig att bygga våra båtar så att de tilltalar konsumenterna. Vi ska möta marknaden med ny intressant teknik och design. Båtarna är dessutom byggda för att hålla lika länge som ett nytt bostadshus. Jag har varit på Göta kanal och visat den i Motala och Sundsvall. Det är ett enormt intresse. Jag hade inte i min vildaste fantasi trott att det skulle komma så mycket folk för att titta på husbåten.

I grunden finns en tanke att ordna sysselsättning för byggfirman under vintermånaderna då det allt som oftast är stiltje på byggmarknaden. En husbåt på strax under 4,5 meter i bredd och 11,9 meter i längd (måtten som gör att du slipper ta skepparexamen), beräknas ta ungefär sex veckor att tillverka.

Vad tror du om fem till tio år. Har du någon serieproduktion på rull då?

– Ja, det tror jag verkligen! Som intresset är så hänger det på att man får ordning med marknadsföring och försäljning.

– Men ska jag marknadsföra något så måste jag också ha tid att jobba med det. När jag drog igång det här med båtarna så var det lite för att ha någon utfyllnad från januari till mars. Då var byggproduktionen ofta stilla och det blev rätt tungt. Får man några beställningar så kan man bygga ett antal under vinterhalvåret så har man några klara till sommaren.

Är det någon skillnad att bygga ett vanligt hus jämfört med ett hus på stålpontoner?

– Egentligen inte. Folk tror ju att det är hemskt fuktigt på sjön, men virket är jäkligt torrt, det ser man på de äldre båtarna vi har. Den enda gången det kan bli fuktigt är på hösten när dimman kommer. Men gran till exempel har ju stängda celler så den drar ju inte åt sig så mycket fukt och har man byggt enligt Svenska regler och normer så torkar virket igen vid torrare väderlek. Miljön i ett hus av trä blir väldigt bra, vi binder dessutom mycket koldioxid i byggnaden som kan vara bra i dessa tider. Trä är ett jäkligt bra byggmaterial helt enkelt.

Mer läsning

Annons