Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften hoppade av Kvisslebyhuset sedan insatsen dubblats

De 48 lägenheterna i det planerade Kvisslebyhuset var sålda.
Men när insatsen nu nästan fördubblats så har hälften av köparna hoppat av.
– Bankens krav gör att insatsen måste höjas, säger byggherren Åke Mård.

Annons

Flerfamiljshuset i Kvissleby får 48 lägenheter. Men när insatsen höjdes kraftigt så hoppade ungefär hälften av köparna av.

Han beklagar att de som köpt lägenheterna hade fått felaktig information.

– Jag är ny när det gäller sådant här och i kontakerna med banken så var vi tyvärr inte tillräckligt tydliga med varandra. Jag trodde att banken beräknade utlåningen på byggkostnaden, men de räknade utifrån marknadsvärdet och då minskar lånet avsevärt. Alltså måste köparna gå in med mer pengar, säger Åke Mård.

Läs också: Rekordintresse för Njurundalägenheter.

Tidigare kostade en trerummare på 77 kvadratmeter ungefär 772 000 kronor, nu är insatsen i stället omkring 1,4 miljoner – en höjning med drygt 80 procent.

Samtidigt har månadsavgiften sänkts från 5 819 kronor till 4 980 kronor eller 5 030 kronor, beroende på vilken våning man bor på.

– Byggkostnaden har inte ökat, utan pengarna har omfördelats. Nu måste köparna låna mer, men boendekostnaden blir ändå rätt låg. Fast för den som inte är kreditvärdig är det förstås ett problem, säger Åke Mård.

Hans idé var att insatserna skulle vara "Njurundaanpassade" och därför mycket lägre än inne i stan.

– Men när nu så många har hoppat av så känns det som att åtminstone några hade köpt på spekulation. Att de i första hand inte var ute efter boendet utan att göra ett klipp. Man har ju sett att andra lägenheter i Njurunda sålts för mer pengar, säger Mård.

Mellan de två huskropparna skapas en inglasad innegård med loftgång.

I och med att omkring hälften hoppat, så har också de som stannar kvar fått chans att byta till en numera obokad lägenhet som de kanske hellre ville ha. Och nu görs ett omtag för att sälja resten av lägenheterna.

– Jag har skickat ut brev till de personer som fanns på intresselistan men inte fick chansen vid första försäljningen. Sedan får ju allmänheten också chansen igen, säger mäklaren Lars Eric Högman, just nu på semester.

Han tror att man hittar nya köpare, även om det kan ta lite längre tid nu när insatsen höjts.

Läs mer: Här ska byggas 48 klimatneutrala bostäder.

Åke Mård tror också att det löser sig. Däremot försenas byggstarten.

– Ja, men jag hoppas att vi hinner göra grunden innan tjälen kommer, i så fall kan huset stå klart nästa sommar, säger han.

Mer läsning

Annons