Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan framtidens stora bostadsområden byggas i Sundsvall – tre centrala områden pekas ut

Södra kajen, Alliero och Katrinehill är tre framtida stora bostadsområden. Hit försöker kommunen nu locka företag att bygga. "Vi har träffat många under veckan i Almedalen och flera är intresserade av att gå vidare", säger Peder Björk (S), kommunalråd.

Annons

Läs mer: Här bygger 33-årige Henrik nya lägenheter: "Intresset är stort"

Kommunledningen med kommunalrådet Peder Björk i spetsen är på plats under Almedalsveckan och försöker värva bostadsföretag att satsa i Sundsvall.

– Vi har träffat många aktörer här och kört ett liknande upplägg som under fjolåret. Den gången gav det bra resultat , säger Peder Björk.

Enligt honom valde bostadsföretag som kommunen då uppvaktade att etablera sig i Sundsvall.

– Några av dem bygger på bland annat Norra kajen för tillfället. Så det här har visat sig vara lyckosamt, säger Peder Björk.

Hur många har ni träffat den här gången?

– Jag skulle tro att det rör sig om ett tiotal möten som vi haft så här långt.

Skanskas bygge i Inre Hamnen tar form. Nu försöker kommunen locka fler att bygga i det här området.

Har intressent bestämt sig för att gå vidare?

– Det finns absolut ett intresse från flera av dem att göra det. Några av dem har tidigare varit intresserade och visar fortsatt intresse. Samtidigt är det viktigt att vi skapar en långsiktighet så vi får en bra utveckling under flera år.

Tre stora framtida bostadsområden är speciellt intressanta att hitta intresserade byggföretag till.

På Emharts parkering och bort till Folkets park planeras för flera nya bostadskvarter.

Läs mer: Här planeras det för 400-500 nya bostäder i centrala Sundsvall

Alliero: Här ska ett nytt planarbete snart starta, vilket vi tidigare berättat om. I kommunens förslag skissas på sex nya bostadskvarter som sträcker sig från Emharts parkering till Folkets park. Totalt skulle det ge mellan 400 och 500 nya bostäder.

Katrinehill: Planarbetet väntas bli klart 2017 och området kommer att bestå av villor, radhus och mindre flerbostadshus. Totalt ska beräknas det för cirka 900 bostäder som kommer att ta omkring tio år att bygga.

Inre hamnen/Södra kajen: Skanska bygger redan i området, men det finns mer ledig mark där det i framtiden kan byggas bostäder . Exempelvis på Finnkajen där Magnolia Bostad vill bygga ett hotell. Men innan det ska bli klart krävs att ett planarbete slutföras.

– Det är tre områden som vi presenterat och som lämpar sig för större projekt. Men vi vill visa på olika möjligheter och vill samtidigt se en förtätning av Sundsvall. Det finns en hel del öppna ytor som skulle passa bra också för den typen av bostadsprojekt, säger Peder Björk och tillägger:

– Vi har även pratat om områden utanför centrum som exempelvis Njurunda där det kommer att hända mycket.

Kommunalrådet Peder Björk vill locka fler bostadsföretag att satsa i Sundsvall.

Läs mer: Travparkeringen kan förvandlas till nytt villaområde

I det bostadspolitiska programmet slås det fast att Sundsvall behöver bygga i snitt 700 bostäder per år de kommande åren.

– Fram till 2021 behöver vi få till mellan 2 000 och 3 000 nya bostäder för att nå vårt mål på 100 000 invånare, säger Björk.

Mer läsning